Niški studenti napravili mašinu izviđača

M. Ristović

nedelja, 22. 12. 2013. u 11:15

Нишки студенти направили машину извиђача
Studenti Visoke tehničke škole u Nišu rade na nesvakidašnjim projektima u saradnji sa svetskim kompanijama. Uređaj senzorima i kamerom prikuplja podatke

DA li svako od nas može da opstane u nepovoljnim uslovima i da se suoči sa potencijalnim opasnim i nepristupačnim predelima? Ukoliko smo avanturističkog duha to možemo sigurno, ali bilo bi još bolje kada bismo sa bezbedne udaljenosti saznali da li imamo ikakve šanse na nepoznatoj teritoriji.

Studenti Visoke tehničke škole (VTŠ) strukovnih studija u Nišu, napravili su upravo uređaj koji može da pruži sve ove potrebne podatke o nepoznatoj teritoriji. Umesto nas, „VTŠ Eksplorer robot - vozilo za akviziciju podataka“, ispitaće temperaturu područja, vlažnost vazduha, ali nam i dojaviti nadmorsku visinu i koliki je atmosferski pritisak...

Robot je opremljen brojnim senzorima za merenje parametara okoline i rastojanja, kao i infracrvenom kamerom za noćno snimanje. Vozilo se kontroliše „android“ uređajem, odnosno aplikacijom koja je u potpunosti kreirana u okviru „Samsung Aps laboratorije“ VTŠ.

Takođe, postoji mogućnost kontrole vozila sa bilo kog udaljenog mesta preko PHP veb aplikacije. To znači da se upravljanje robotom može predati operateru koji nije na terenu, već u svojoj kancelariji kilometrima daleko.

APLIKACIJE SVOJE uspešne projekte, među kojima su i 25 aplikacija za smart televizore i 30 za mobilne telefone, osmislili su „Samsung Aps laboratorija“ u Nišu. Ona, između ostalog, sadrži: 10 radnih stanica za studente, dve radne stanice za profesore, projektor, par mart TV-a i belu tablu za efikasnije prezentacije i predavanja.

Autori robot-vozila su mladi istraživači i studenti Nikola Živković, Nikola Nikolić, Branislav Majkić i koordinator laboratorije i profesor Slavimir Stošović.

- Na ovogodišnjoj konferenciji studentskih projekata IEEESTEC 2013, na kojoj su učestvovali autori 40 projekata sa različitih fakulteta, visokih i srednjih škola, naše robot-vozilo osvojio je prvu nagradu - kaže Slavimir Stošović. - Sa ovim projektom prijavićemo se na jedno od najstarijih studentskih takmičenja, zajedno sa studentima iz Evrope, Azije i Afrike.

Ovo takmičenje ima za cilj da prepozna tehničke, komunikacijske i verbalne veštine studenata, koje su od presudne važnosti za njihove uspešne profesionalne karijere.

VTŠ Eksplorer robot“ samo je jedan u nizu projekata i aplikacija VTŠ „Aps tima“, čiji članovi tri godine zaredom osvajaju nagrade.

Nastavnici i studenti Visoke tehničke škole

-Projekti su nastali u okviru „Samsung Aps laboratorije“, koja je deo dugoročnog projekta saradnje svetske poznate kompanije i VTŠ u Nišu - ističe Miloš Popović, koordinator za specijalne projekte iz „Samsunga“. - Rad u ovoj laboratoriji omogućava im da samostalno razvijaju različite aplikacije i na taj način dođu do posla u struci, u kojoj je praktično znanje pojednako važno. Kako je ovo od velikog značaja za njih, naša saradnja biće nastavljena i tokom 2014. godine.

Nove softverske ideje, rešavanje programerskih problema i kreiranje aplikacija svakodnevni su istraživački izazovi sa kojima se članovi VTŠ „Aps tima“ susreću. Ovaj vredan i uspešan tim zasad čine nastavnici i studenti Visoke tehničke škole, ali i đaci srednjih tehničkih škola iz okruženja.