ZRENJANIN - Uvek nasmejan i vedar, Janko Pribelja (9), učenik drugog razreda Osnovne škole „Bratstvo-jedinstvo“ u Belom Blatu, etno-selu na obroncima čuvene Carske bare, nedaleko od Zrenjanina, već ima ozbiljne radne i životne obaveze.

Svako jutro, dok većina njegovih vršnjaka još spava, Janko na svom improvizovanom biciklu transportuje mleko u seosku otkupnu stanicu.

I ne samo to. Postoje mnogi poslovi u kojima učestvuje, naravno u skladu sa svojim fizičkim mogućnostima. Tu je kada treba pomusti kravu, oprati posude za mleko, pomoći u uređenju štale, pripremiti hranu za stoku... Ali, i obući mlađe od sebe - sestru Nadicu (6) i brata Jovana (4). I tako, za malog đaka ukrštaju se radne i školske obaveze, za igru vremena baš i ne preostaje.

Zahtevan je posao na selu. Za nejaka pleća to i nije lako. Ali, izdržati se mora. Kako i sam kaže, na sve je navikao, samo da je dan malo duži... A kad padne noć i sve se umiri, Janko se prihvata školskih obaveza. No, umor ga često savlada... Nije lako biti dete s toliko obaveza.

ZVEZDAŠ ŠIROM otvorenih, pametnih očiju iz kojih iskri sjaj, ali istovremeno i seta prerano stasalog dečaka, vatreni fudbaler Janko, iznenađen novinarskom posetom, u školskoj zbornici šali se sa direktorom Nedeljkovom koji ga zadirkuje oko navijačkog statusa. - Ne, nikako Partizan, samo Zvezda - kaže Janko.

- Radiša Janko je vredan đak. Pored matematike, maternjeg slovačkog jezika i ostalih predmeta, posebno se ističe na časovima likovne kulture. Njegova učiteljica Vjerka Hrješik ističe da su Jankovi crteži izuzetno zreli, precizni i kreativni - kazuje nam Milan Nedeljkov, direktor beloblatske škole, ponosan na svog učenika.

Jankov otac Jano, takođe veliki pregalac, koji ne bira seoske poslove kako bi prehranio familiju, a nismo ga zatekli jer je otišao u tradicionalnu seču trske, sam je preuzeo brigu o deci kada ga je supruga lane napustila. Najstarija ćerkica morala je da ode u hraniteljsku porodicu u Zrenjanin. Srećom, u dom je nedavno stigla mlada Diana Palfi iz obližnje Mužlje, a deca su u maćehi dobila pravu majku.

- Sada je bolje. Sve nam je očišćeno i spremljeno, toplo je, jedemo kuvano svaki dan - kaže Janko, nimalo ne hajući što nema nikakvih igračaka za njega, sestru i brata, što će još jedan Božić u sirotinjskom domu Pribelja, na periferiji Belog Blata, proći bez darova, jelke i kićenja.