Ovce pasu u porti hrama

D. STOJANOVIĆ

četvrtak, 05. 12. 2013. u 21:06

Овце пасу у порти храма
Ruska crkva u Adrovcu prepuštena nebrizi i ravnodušnosti. Užasnut stanjem crkve, oglasio se i eks ministar Jeremić rečima „to samo u Srbiji može“

NIŠ - „U dvorištu junaka ,Ane Karenjine, ovce pasu travu. To samo u Srbiji može“, oglasio se na društvenoj mreži „Tviter“ bivši ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, užasnut, kako je naveo, onim što je nedavno video na internet sajtu „Aleksinac net“ o zapuštenosti spomen- crkve Sveta Trojica u Gornjem Adrovcu kod Aleksinca. Ovaj hram podignut je, inače, na mestu gde je u Srpsko-turskom ratu 1876. godine poginuo najpoznatiji ruski dobrovoljac Nikolaj Nikolajevič Rajevski, Vronski iz čuvenog Tolstojevog romana.

Jeremićeva reakcija usledila je posle komuniciranja sa mladom akademskom slikarkom Svetlanom Živković, koja je i ukazala na to da ovce šetaju dvorištem Ruske crkve u Gornjem Adrovcu, kako još nazivaju pomenuti hram.

- Bruka, sramota i užas su reči kojima bi se najblaže opisalo ono što je svakome vidljivo kad se krene put Gornjeg Adrovca. Na putu do Ruske crkve đubre na sve strane, a u porti hrama pasu ovce, kao da samo tu postoji trava i kao da nema ko da o tome brine - oglasila se mlada slikarka, dan pre Jeremićeve reakcije, postavljajući tom prilikom i fotografiju kao dokaz.

Prema rečima Gorana Živadinovića, čoveka koji je uložio preko 30.000 evra u razvoj etno-turizma u Gornjem Adrovcu, s namerom da i u pomenuti hram dođe više posetilaca, ovakve i slične pojave, nažalost, nisu retkost i sramota su za sve.

- Srpskom patrioti sa ovih prostora treba da je ponos i dika što se davne 1876. godine čuveni Rajevski odlučio da dođe u Srbiju i da se kao dobrovoljac bori sa nama, Srbima, protiv turskog zuluma. Samo jednom u toku godine, 2. septembra, nadležni se sete tog ruskog velikana i odaju mu poštu kod hrama. To, međutim, nije dovoljno, jer mnogo toga se decenijama obećavalo, a nije se odmaklo dalje od početka - kaže Živadinović.

SPOMENIK

INICIJATIVNI odbor, u okviru Udruženja Rajevski-Vronski iz Aleksinca, pokrenuo je inicijativu za podizanje spomenika Vronskom i Ani Karenjini u Adrovcu, ne bi li od ovog mesta napravili srpsku Veronu i na taj način privukli turiste iz svih krajeva sveta. U planu je takođe i da se Gornji Adrovac proglasi eko-etno selom, čiji je upravo Živadinović začetnik, ali bar zasada ne postoji
šira podrška nadležnih,pre svega lokalnih vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Dymitr Ogonowski

05.12.2013. 21:20

Bitno da bi je crkva je bila u dobrom stanju ali ovce ne smetaju. U Rodendan Hrista su bili ovce. Osim toga, ovce dobro kose travu. U Krakovu specijalno ih su doveli u jedno mesto.

RAJKO

06.12.2013. 15:09

@Dymitr Ogonowski - upravu si sad su svi odjednom gadljivi na ovce, pa i to je bozije stvorenje, nisu problem ovce , nego ljudska nebriga , ali za sve lose uvek su krivi drugi u ovom slucaju neduzne ovce.

alex miles

07.12.2013. 02:54

@Dymitr Ogonowski - Pa gde su crkveni "pastiri" da cuvaju te ovce. Oh, pa naravno, oni su zauzeti sisanjem drugih vrsta ovaca. To je daleko profitabilnije.

Miro Markovic

06.12.2013. 02:33

Tuzno je da mesna parohija SPC nema novca da postavi lepu ogradu oko ovakvog lepog spomen hrama. Sramota je to za lokalno stanovnistvo ali jos veca sramotu za celu SPC. Hvala dobrim ljudima koji su pogidli ovaj prelepi hram. Nazalost ti odbri ljudi su otisli Bogu na istinu dok njihovi naslednici nisu im dorasli ni to kolena.

Bogougodno

06.12.2013. 12:07

Na svu srecu te ima ovaca. Kamo srece da ih je vise. Ta draga stvorenja nikome ne smetaju. Bez njih bi crkva zarasla u korov. Inace, za vasu informaciju, nekoliko gradova u Holandiji je angazovalo stada ovaca da popasu zelene povrsine u parkovima i pored puta. Em je lepo, em bogougodno. A to djubre pored puta nisu ostavile ovce nego magarci.

Ivan

06.12.2013. 18:02

I mi imamo nabedjene intelektualce koji nikad nisu videli domace zivotinje uzivo. Sta ima lose što ovce pasu oko crkve? Da ih drze unutar crkve ili da pustaju svinje da riju po dvoristu pa bi bio problem. Ovako ovce šišaju travu da bar nije zakorovljeno dvoriste.

VukSan

28.12.2013. 18:32

Kada bi političari stvari šire posmatrali, nametnula bi im se simbolična slika ,,stada'' u porti. Ovce su blagorodna i nevina bića, podređena čovečjoj volji i oko crkve, tj. hrama duha traže svog pastira. Ovo je čak donekle biblijska slika, a ne svedočasnstvo nebrige i rugobe. Mnogo je ružnija slika nebrige po opustelim selima gde poneka ovca zaluta kroz odvaljenu kapiju i kroz naherena vrata kuće u pust dom. Zašto to ne brine političare, a ne šmira o zaštiti ,,uništenih'' kulturnih spomenika??