Uz podignut palac obišao celu Evropu

S. BABOVIĆ

27. 11. 2013. u 20:00

Kruševački penzioner Zoran Ilić u 73. godini verovatno je najstariji auto-stoper. Omiljena destinacija od Beograda do Ulcinja. Zapisuje imena dobrih vozača

PENZIONER Zoran Ilić, koji je ovog leta oduševio javnost kada je talentovanim đacima besplatno ustupio kuću u Kruševcu, sa 73 godine verovatno je najstariji auto-stoper u Srbiji. Prošle nedelje se vratio iz Žagubice, do koje je stopirao u nameri da prijatelju Neletu Barbi, vlasniku farme albino koza, lično čestita rođendan!

Decenijama već Ilić stopira. Kao student je upoznao Evropu hodajući po starom kontinentu uzduž i popreko, ali je stopom zavoleo i Alžir, Maroko i brojne afričke gradove. Sada uglavnom pešači po Srbiji.

Omiljena mu je destinacija od Beograda do Ulcinja, odnosno od njegovog stana na Karaburmi do vikendice u mestu Donji Štoj na primorju i od Ulcinja do Kruševca, gde boravi uglavnom zimi sa suprugom Gordanom.

- Volim da stopiram, jer tako upoznajem nove ljude, od kojih mnogo naučim o istoriji i različitim običajima - priča za „Novosti“ Zoran Ilić, penzionisani radnik IMK „14.oktobar“. - Obično putujem auto-stopom. Sada sam od sela Selakovac krenuo peške do Petrovca na Mlavi, a onda ulazio u više vozila do konačnog odredišta iznad Žagubice.

HUMANOST U kuĆi Zorana Ilića od skoro 200 kvadrata u Vojvođanskoj ulici broj 35 u Kruševcu od ove školske godine besplatno žive dve učenice. Javnost je za Ilića čula kada se na Internetu pojavio oglas ispisan grafitom na fasadi kuće, gde domaćin poziva talente da se usele. I njegova vikendica na Jadranu praktično besplatno prima stanare. Smeštaj, kuhinja, kupitali „koštaju“ jedan evro.

Sva imena dobrih vozača, Ilić uredno pribeleži i o njima piše u znak zahvalnosti. Tako ga je od Selakovca do Trnovča ovoga puta prevezao Ivan Đurić (33), vredan majstor, a zaljubljenik u književnost. Od Trnovča do Petrovca vozio ga je poljoprivrednik Slađan Mladenović (28) u traktoru. Potom su ga izvesni deka i unuk, na putu od banje Ždrelo prebacili do Gornjačke klisure.

- Ubrzo me je u auto primio Živorad Nikolić sa suprugom Nevenom iz Melnice, koji sa kolegom radi na monografiji tog mesta od Prvog svetskog rata - nabraja Ilić.

- Od Krepoljina do Žagubice vozila me je Rajna Milojković iz Svijalnca (62), francuska penzionerka koja sa suprugom živi u Svilajncu i u Žagubici. Na kraju, stigao sam iznad Laznice, gde je farma Neleta Barbe, povratnika iz Italije. Dnevno pravi po 10 kilograma sira po italijanskoj recepturi.

Ovog leta je neobični penzioner išao autostopom od Ulcinja do Kruševca i od Beograda do Čačka. Kada podigne desni palac, kaže, rado staju ljudi. Baš je na putešestvijama upoznavao hidrologe, ratare, novinare, profesionalne prevoznike, muzičare koji honorarno rade na gradilištu, ribolovce, cvećare, tekstilce.

- Poštujem i druge stopere, pa sam u kući u Kruševcu jednu sobu preuredio za njih, ukoliko neko želi da se odmori od puta - objašnjava naš sagovornik, koji veruje da u zemlji ima mnogo dobrih ljudi, čije su priče vredna svedočanstva jednog vremena.ZDRAVLJE

ZA Zorana Ilića pešačenje je životna filozofija, pa svakog jutra hoda najmanje pola sata. Često ide i unatraške, jer je, kaže, tako zdravije. Praktikuje i jogu. Iako je u osmoj deceniji, ne pije nijedan lek, a glavobolju nije imao od 1990. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije