Zrenjanin: Direktorka JP „Gradske stambene agencije“ zlostavlja radnike?

Sl. Pašić

25. 11. 2013. u 21:02

Зрењанин: Директорка ЈП „Градске стамбене агенције“ злоставља раднике?
Direktorka rešena da dugove istera na čistac. Posle prozivke zbog opstrukcije u naplati kirije, usledila tužba protiv Jovane Ljiljak

ZRENjANIN - Nema mira u JP "Gradska stambena agencija" u Zrenjaninu, gde je "prašinu podigla" v. d. direktora Jovana Ljiljak, čvrsto rešena da istera na čistac dugovanja zakupaca lokala u vlasništvu grada, koja su u ovom trenutku dostigla skoro 150 miliona dinara.

Posle prozivke najbližih saradnika zbog nerada, čak opstrukcije u obavljanju posla naplate kirije, u ponedeljak su se oglasili reprezentativni sindikati GSA. Saopštili su da je protiv direktorke Ljiljak podneta tužba Osnovnom sudu u Zrenjaninu, a zbog zlostavljanja na radu Radislava Ristića, pomoćnika direktora za ekonomsko-finansijske poslove.

- Moj pakao počeo je kada sam konkurisao za mesto direktora GSA. Nakon toga, Jovana Ljiljak me vređa, viče na mene, omalovažava me i ponižava, preti otkazom... Daje mi naloge koji nisu u opisu mog radnog mesta. Zatim, operativne poslove koji spadaju u nadležnost drugih radnih mesta, nemoguće kratke rokove... Iako izveštaje uredno predajem, tvrdi da kasnim, da nisu dobri i ponovo zahteva njihovu izradu - saopštio je Ristić, uz tvrdnju da je tokom dugogodišnjeg rada u GSA uvek imao dobru saradnju sa direktorima.

Još iznosi da Ljiljak na sastancima viče, lupa rukama o sto, baca olovke, naziva sve saradnike bezobraznima... Govori da će im duša goreti u paklu, da nemaju morala, optužuje ih za neistinite stvari... Zahtevala je, tvrdi Ristić, i da otpuštaju ljude i zapošljavaju na njihova mesta neke druge...

ŠTRAJK I PRIJAVA DVA sindikata GSA pozvala su u ponedeljak Skupštinu grada da zaštiti prava radnika Agencije. V. d. direktora Ljiljak poručili su da počne ozbiljno da radi svoj posao, ili da podnese ostavku, a u protivnom najavljuju štrajk. Istovremeno, Ljiljak je u ponedeljak podnela krivičnu prijavu PU Zrenjanin protiv više neimenovanih osoba u GSA. Sumnjiči ih da su zloupotrebom položaja omogućili drugima i sebi nezakonitu korist.

- Govori nam da smo nesposobni i da od nas nema nikakve vajde. Zbog svega toga, a uz podršku kolektiva, odlučio sam da potražim zakonsku zaštitu i stanem na put svakodnevnom zlostavljanju. Pričam u ime većine, koja je u strahu - izjavio je Ristić, najavljujući da će, ako ne prestane šikaniranje u GSA, ići do Strazbura.

Odmah je reagovala v. d. direktorka, objašnjavajući da se "zlostavljanje" sastoji u tome što od radnika u GSA zahteva da rade svoj posao i tako zarade platu. Posebno da pospeše naplatu kirije za poslovni prostor. Jer, dok dugovanja dostižu skoro 150 miliona dinara, s druge strane, zbog nedostatka para, propadaju mnogi lokali u centru. Navodi da je prosečna plata u GSA u septembru iznosila 67.994 dinara.

- "Zlostavljani" umesto da rade, kao da se pridružuju orkestriranoj kampanji dužnika koji zahtevaju moju smenu. A među dužnicima najveći su neki funkcioneri vladajuće stranke - odgovara Jovana Ljiljak, navodeći da se na udaru njenog isnistiranja da plati kiriju našao i blizak prijatelj važnog gradskog funkcionera.

Ranije je Jovana Ljiljak precizirala i ponavljala javno više puta da je reč o Nenadu Karapandži, privatnom biznismenu, visokom funkcioneru SNS i kumu Gorana Knževića. Karapandža za korišćenje gradskih lokala duguje astronomsku kiriju, koja se meri milionima, a dosad su ostali bez uspeha svi pokušaji GSA da naplati dug.

PARTIJSKA ZAŠTITA

BLAGONAKLONOST gradskih čelnika prema, kako ističe "radnicima" i "stručnjacima" u GSA (i još dodaje - koji su naučili redovno da primaju platu, a radni učinak im je katastrofalan), Jovana Ljiljak pripisuje vladajućoj SNS. Ona je, inače, za v. d. direktora postavljena kao kadar SPO, koalicionog partnera naprednjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

miro I.

26.11.2013. 00:59

Bravo gospodjo Ljiljak kamo srece da jos imamo takve direktore koji ce da poteraju da se pocne radi i da se plata treba zaraditi, a ne samo plakanje i zalbe da je neko drugi kriv.

zrenjaninac

26.11.2013. 08:57

nemogu da verujem rade podneo tuzbu idi u policiju sam se prijavi povedi Kojcica mozda ce sud to ceniti da dobijes manju kaznu za zloupotrebu sluzbenog polozaja neverujem da ce te dobiti manje od pet godina

Sane

26.11.2013. 09:37

Samo treba proveriti reference pomenute persone i svakom iole obrazovanom čoveku je sve jasno !?!

goxi

26.11.2013. 14:12

Kada se dira osinje gnezdo odmah su tu korumpirani sindikati. Ma sve bi ja to na kolac. Napred Jovana, nije da te volim ali te podrzavam u ovome !

cypress

26.11.2013. 18:50

da mene takva riba zlostavlja ja bih ćitao i veselio se, a ovako zinulo lopovima za još malo para od propaloga grada

Djura

26.11.2013. 20:45

Neznam bas sve detalje jer su preneseni iz novina,ali je jedno tacno ako postoje dugovi moraju da se plate.Niko danas nikome nista ne daje za djabe.A ako je neko iznajmio lokale ili neke prostorije kiriju mora da placa pa da je neznam ko.Gospodjo Ljiljak naplatite dugove od onih koji su navikli da im niko nista nemoze(ili bar tako misle),a ako vasi radnici ne obavljaju posao za koji su zaduzeni odmah ih sankcionisite.Zelim vam puno srece u daljem radu

ministar

27.11.2013. 11:44

Gospodin Ristic je kada je gospodjica Ljiljak postavljena za direktora GSA, brze bolje promenio stranacke boje, iz LSV je presao u SPO. Mislio je da ce tako biti zasticen i moci da nastavi sa malverzacijama. Toliko je daleko isao da je sebe nazivao cetnickim vojvodom. Od njega se samo trazilo da radi svoj posao i da pomogne pri naplati dugova. Ako se njegove tvrdnje da je izlozen mobingu pokazu kao neosnovane, sledi mu jos jedna krivicna prijava. Podrska za gospodjicu Ljiljak