SPC odlikovala gradonačelnika Kragujevca

Tanjug

18. 11. 2013. u 15:56

Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću uručen je orden Svetog Save drugog stepena

KRAGUJEVAC - Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću uručen je orden Svetog Save drugog stepena, saopštila je danas informativna služba Skupštine grada Kragujevca.

Kako je navedeno u saopštenju, orden je Stevanoviću uručen za "delatnu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanu nesebičnim pomaganjem šumadijskoj eparhiji prilikom obnove i izgradnje više hramova i manastira, kao i zbog svesrdnog doprinosa na afirmaciji hrišćanskih vrednosti".

Orden je Stevanoviću uručio vladika šumadijski Jovan, u subotu 16. novembra, a odluku o dodeli tog visokog odlikovanja Srpske pravoslavne crkve potpisao je patrijarh srpski Irinije 6. novembra, navedeno je u saopštenju gradske uprave.

Orden Svetog Save uručen je, istoga dana, i prvaku drame Knjaževsko-srpskog teatra Mirku Babiću.

Informativna služba gradske uprave podseća i da su ordenom Svetog Save, pored Nikole Tesle, Stepe Stepanovića, predsednika SANU Dejana Medakovića, odlikovani brojni književnici, privrednici, istoričari, sportisti, među kojima, Vlade Divac i Novak Đokvocih, zatim Emir Kusturica i drugi.

Orden Svetog Save bio je državni orden u Kraljevini Srbiji, a potom i u Kraljevini Jugoslaviji sve do 1945. godine. Od tada predstavlja najviše odlikovanje koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Oliver Brand

18.11.2013. 16:50

Hvala Bogu i hvala ovim cestitim ljudima koji su odlikovani i koji cuvaju Srbiju od propasti.

Petar

18.11.2013. 17:28

Kako je ovo neozbiljno. Zao mi je sto je neko veoma slagao Vladiku o delatnostima tog politicara iz Kragujevca, ali nas sto zivimo ovde ne moze niko da laze vise o tom coveku. Ojadio je grad,za 100 god ne mozemo da vratimo dugove njegove...