NA Beogradskoj kapiji u Petrovaradinu danas će ponovo zasijati bronzani bareljef veličine 3,2 h 1,5 metara, posvećen oslobodiocima Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Povod za njegovo obnavljanje je 95. godišnjica oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu kojim je, iz temelja promenjena i celokupna istorija Srpske Atine.

- Novi Sad je tog 9. novembra prvi put u svojoj istoriji postao slobodan grad - kaže Milanka Brkić, član Gradskog veća zadužena za kulturu. - Stoga smo, svojevremeno, i pokrenuli inicijativu da se spomen-

-ploča oslobodiocima vrati na Beogradsku kapiju. Ona će upravo danas biti otkrivena i pozivamo sve građane da u 13 časova prisustvuju tom uzvišenom činu, odnosno centralnoj svečanosti koja će kod kapije biti održana.

U okviru svečanosti, novi bareljef, identičan onom koji je tu postavljen 9. novembra 1938, o 20. godišnjici oslobođenja, biće i osveštan. Stari su, inače, već u aprilu 1941, kad je Srem ušao u sastav Pavelićeve NDH, kao uvod u krvavo divljanje koje je, praktično, trajalo tokom svih ratnih godina, ustaše odmah skinule i uništile.

Današnja svečanost će, inače, biti baš impresivna: na govore kojima su srpske oslobodioce dočekala dvojica najistaknutijih nacionalnih radnika tog doba, Jaša Tomić i Ignjat Pavlas, podsetiće novosadski glumci, a čuće se i šta je 9. novembra 1918. godine izgovorio major Vojislav Bugarski, koji je bio na čelu delova Prve armije koja je pod komandom vojvode Petra Bojovića, pobedonosno, umarširala u Novi Sad.

Po završetku svečanosti kolona, koju će predvoditi konjanik u uniformi oslobodilačke srpske vojske i u kojoj će biti jedan ešelon i vojni orkestar Garde Vojske Srbije, te tri ešelona njene Prve brigade, kroz Beogradsku kapiju i preko Varadinskog mosta, marširaće do Doma vojske. Tu će, kao krunu svečanosti, pripadnici Garde održati egzercir.

I TEKST ISTI

NA novom bareljefu biće i tekst identičan onom koji je bio na prvobitnom i koji glasi:

Devetog novembra 1918. godine, za vreme Kralja Petra I Velikog oslobodioca, a pod vrhovnom komandom prestolonaslednika regenta Aleksandra, kroz ovu kapiju prođoše prvi odredi pobedonosne srpske vojske, donoseći slobodu Vojvodini.“

OBNAVLjAJU I GROBLjA

ČLAN Organizacionog odbora obeleževanja godišnjice Drago Njegovan najavljuje da ponovno postavljanje bronzanog bareljefa nije i jedino oduživanje duga oslobodiocima iz Prvog svetskog rata.

- Grad nastoji da obnovi i rusko groblje na Trandžamentu, kao i francusko vojno groblje koje je, nažalost, odavno zapostavljeno - precizirao je Njegovan.