Novi Sad: Velika svečanost povodom oslobođenja grada

Đ. Vukmirović

09. 11. 2013. u 09:01

Danas velika svečanost povodom 95. godišnjice oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu. Replika bronzanog bareljefa, koji su uništile ustaše, ponovo na Beogradskoj kapiji

NA Beogradskoj kapiji u Petrovaradinu danas će ponovo zasijati bronzani bareljef veličine 3,2 h 1,5 metara, posvećen oslobodiocima Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Povod za njegovo obnavljanje je 95. godišnjica oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu kojim je, iz temelja promenjena i celokupna istorija Srpske Atine.

- Novi Sad je tog 9. novembra prvi put u svojoj istoriji postao slobodan grad - kaže Milanka Brkić, član Gradskog veća zadužena za kulturu. - Stoga smo, svojevremeno, i pokrenuli inicijativu da se spomen-

-ploča oslobodiocima vrati na Beogradsku kapiju. Ona će upravo danas biti otkrivena i pozivamo sve građane da u 13 časova prisustvuju tom uzvišenom činu, odnosno centralnoj svečanosti koja će kod kapije biti održana.

U okviru svečanosti, novi bareljef, identičan onom koji je tu postavljen 9. novembra 1938, o 20. godišnjici oslobođenja, biće i osveštan. Stari su, inače, već u aprilu 1941, kad je Srem ušao u sastav Pavelićeve NDH, kao uvod u krvavo divljanje koje je, praktično, trajalo tokom svih ratnih godina, ustaše odmah skinule i uništile.

Današnja svečanost će, inače, biti baš impresivna: na govore kojima su srpske oslobodioce dočekala dvojica najistaknutijih nacionalnih radnika tog doba, Jaša Tomić i Ignjat Pavlas, podsetiće novosadski glumci, a čuće se i šta je 9. novembra 1918. godine izgovorio major Vojislav Bugarski, koji je bio na čelu delova Prve armije koja je pod komandom vojvode Petra Bojovića, pobedonosno, umarširala u Novi Sad.

Po završetku svečanosti kolona, koju će predvoditi konjanik u uniformi oslobodilačke srpske vojske i u kojoj će biti jedan ešelon i vojni orkestar Garde Vojske Srbije, te tri ešelona njene Prve brigade, kroz Beogradsku kapiju i preko Varadinskog mosta, marširaće do Doma vojske. Tu će, kao krunu svečanosti, pripadnici Garde održati egzercir.

I TEKST ISTI

NA novom bareljefu biće i tekst identičan onom koji je bio na prvobitnom i koji glasi:

Devetog novembra 1918. godine, za vreme Kralja Petra I Velikog oslobodioca, a pod vrhovnom komandom prestolonaslednika regenta Aleksandra, kroz ovu kapiju prođoše prvi odredi pobedonosne srpske vojske, donoseći slobodu Vojvodini.“

OBNAVLjAJU I GROBLjA

ČLAN Organizacionog odbora obeleževanja godišnjice Drago Njegovan najavljuje da ponovno postavljanje bronzanog bareljefa nije i jedino oduživanje duga oslobodiocima iz Prvog svetskog rata.

- Grad nastoji da obnovi i rusko groblje na Trandžamentu, kao i francusko vojno groblje koje je, nažalost, odavno zapostavljeno - precizirao je Njegovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Doca

09.11.2013. 10:14

Konačno da se vidi da je Novi Sad i Vojvodina sastavni deo Srbije i da neko brine o tome. Makar i po nekim simbolima, mada se trenutno mnogo toga radi i suštinski. Dosta nam je deljenja. Srbija sa sadašnjom vlašću, posle dugog niza godina loše vladavine, stvarno pokazuje načine i želju da opstane kao jedinstvena teritorija.

rus

09.11.2013. 12:35

slava oslobodilackoj vojsci Srbija je danas okupirana zemlja zivim za dan kada ce ponovo biti oslobodjena

potomak solunaca

09.11.2013. 13:35

Hvala velikanima Prvog svetskog rata na pozrtvovanosti i hrabrosti, a pre svega na vizionarstvu i nesebicnosti. Konacno su ponovo priznati i u Novom Sadu, vraceni poput feniksa iz pepela. Bravo Novosadjani na izboru ocito pravih predstavnika u Upravi Grada Novog Sada!

potomak solunaca

09.11.2013. 13:58

Tako to rade celnici Novog Sada - ne zaboravljaju proslost a misle i na buducnost!

Doca

09.11.2013. 20:30

@potomak solunaca - Коначно у Граду имамо власт која све третира подједнако. Не праве се разлике ни по ком основу. Таква власт управо осликава наш мултинационални и мултикултурални Град.

Saracen

09.11.2013. 15:18

Pohvale gradskim čelnicim na organizaciji ove svečanosti,lepo da se neko setio ovog važnog datuma u istoriji Novog Sada.Lepa svečanost,poučna i dokaz da naša istorija ne počinje 1945.

filip

09.11.2013. 18:33

Tako to rade celnici grada Novog Sada - brinu i obelezavaju istoriju i vazne datume nasega grada!!

Normalna Srbija

09.11.2013. 19:27

“Mojim div-junacima neustrašivim i vernim, koji grudima svojim otvoriše vrata slobodi i ostadoše ovde kao večni stražari na pragu otadžbine.” Aleksandar I Karadjordjević

Milka

09.11.2013. 20:49

Fantasticna manifestacija, da se nikada ne zaborave oni koji su svoje zivote dali za nasu slobodu u svim prethodnim ratovima, bilo je predivno, narocito mi se dopala garda Vojske Srbije i konjanik u uniformi iz Prvog svetskog rata,koji je predvodio kolonu vojske na belom konju

Doca

09.11.2013. 23:10

Posle ove današnje manifestacije čast mi je što živim u Novom Sadu i što imamo ovakvu gradsku vlast na čelu sa Gradonačelnikom M. Vučevićem. Dobra organizacija i predivan prikaz istorijkih dešavanja. Svaka čast na ovome. Omogućili ste nam da se posle dugo vremena prisetimo, na jedan vrlo realističan način, zbivanja iz tog značajnog perioda za sve nas.

Aleksandar

10.11.2013. 09:36

"Oni koji zaboravljaju istoriju, osuđeni su da je ponavljaju." George Santayana