GORNjI MILANOVAC - U galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja počela je serija izložbi blaga iz svih hramova u ovom kraju. Kao prva na redu u okviru tog velikog projekta, koji će biti nastavljen u 2014. otvorena je izložba relikvija iz crkve Svete Trojice u obližnjem Majdanu, pod Rudnikom.

Izloženo je mnoštvo vrednih sveštenih predmeta, koje su tom hramu u prošlim vremenima darovali vernici, donatori i priložnici.

- Mnogi ovi kultni predmeti stariji su od dva veka. Ovaj svetoliturgijski mobilijar prvi put, posle svih tih godina, napušta hramovne odaje. Mnogo je razloga zašto pred ovim svetotajinskim predmetima čovek spontano izražava divljenje i strahopoštovanje. Preživeli su ovi sveti sasudi i bogoslužbeni spisi sve udese i ratna razaranja, pljačke, paljevine, mržnje i polome, od Karađorđevog ustanka do bratoubilačkog sunovrata i raskola u prvoj polovini prošlog veka - ističe protojerej Joviša Zečević, otvarajući izložbu.

Iz bolnih vremenskih perioda i 200-godišnjeg trajanja izloženih relikvija, sveštenik Zečević naročito izdvaja zbivanja iz 1916.

RIZNICA STARINA IZLOŽENA je prava riznica dragocenih starina: bogoslužbene knjige, zapisi i natpisi sveštenoslužitelja, monaštva, obredni predmeti... To je dragocena građa za oslikavanje jednog vremena, prikaz karakternih osobina zapisivača, dokumenti o međuljudskim odnosima, podvižništvu.

- U porobljenoj zemlji ostali su starci, žene i deca. Sveštenstvo SPC odvedeno je u logor Nežider u Mađarskoj. U svakoj desetoj parohiji ostao je sveštenik. Žitelji rudničkog zaseoka Prline iz familije Vučetić odlučuju se na nesvakidašnji gest čovečnosti i ljubavi prema majdanskom parohu Dragomiru Miloševiću, kojeg sa porodicom kriju pune tri ratne godine. Neki potkazivač je vojnoj komandi prijavio parohovo boravište i vojnici su banuli u kuću Vučetića. Srećom, sveštenik Dragomir se tog trena nalazio u zaseoku Zlokuće, gde je krstio dete. Kivni što ga nisu uhapsili, vojnici su spalili sve matične knjige majdanske crkve od 1830. do 1916. i svu crkvenu arhivu. Ali, predmeti sada izloženi nadživeli su i te i kasnije srpske golgote - objašnjava protojerej Zečević.

MINEJ IZ MANASTIRA VOLjAVČA

- MINEJ iz 1811. godine, iz manastira Voljavča, Turci zapleniše i odnesoše u Sarajevo, gde ga otkupiše Srbi i priložiše kao dar ovom hramu. Postoje i zapisi o prevelikoj mržnji sveštenika Dimitrija prema knjazu Milošu Obrenoviću! Zatim i zapisi puni bola za izgubljenom voljenom osobom - podseća protojerej Zečević, koji je 36 godina bio majdanski paroh.