Zoran Tomić “skida“ i nebo i zvezde

S. Babović

02. 11. 2013. u 21:20

Kruševljanin Zoran Tomić, postdiplomac s dva indeksa, motivisao brojne đake da se počnu baviti astrofotografijom. Fotografisali Mlečni put, zvezdano jato u Herkulesu M 13... Brojne fotografija Jupitera, Saturna, Meseca

MLADI Kruševljanin Zoran Tomić (25) završio je Ekonomski fakultet u Nišu sa prosekom 9,86, a potom i master na istom fakultetu sa čistom desetkom. Ali ljubav prema nebu i zvezdama motivisala ga je da se odluči i za Prirodno-matematički fakultet, gde sada upisuje treću godinu studija sa prosečnom ocenom 9,8! Priča o talentovanom akademcu, ekonomisti koji "skida zvezde" utoliko je neobičnija što je inspirisala na stotine kruševačkih gimnazijalaca da krenu njegovim putem.

U okviru Astronomskog društva "Eureka" u Kruševcu, već godinama zaljubljenici u nebo redovno posmatraju pojave u svemiru, a astrofotografija u Lazarevom gradu dobija sve više poklonika.

- Astrofotografijom sam počeo da se bavim od kada sam dobio prvi teleskop 2006. godine na takmičenju PMF u Nišu - priča za "Novosti" daroviti Zoran Tomić. - Tada sam predstavio eksperiment o karakteristikama kretanja Jupiterovih satelita i dobio prvu nagradu. Taj teleskop jeste skroman, ali sam odmah krenuo da izučavam nebo. Prvo sam snimao Mesec, a potom planete.

Danas Zoran ima i teleskop "posmatrač neba", čiji je prečnik ogledala 150, a žižna daljina 750 milimetara. Posmatra i magline, galaksije, zvezdana jata. Koristi foto-aparate "nikon" i "Filipsovu" veb-kameru, a posebna kamera DBK stigla je u Udruženje "Eureka", pa snimke prenose putem interneta.

- Najviše volim da fotografišem u Lukavcu, gde imam vikendicu - kaže Zoran, koji uskoro upisuje i doktorske studije na Ekonomskom fakultetu i to iz oblasti monetarne ekonomije, javnih finansija i ekonofizike. - Udruženje "Eureka" snima uglavnom sa Bagdale, a kada sam u Nišu, imamo opservatorijska snimanja, kao i fotografisanja na terenu. Nije lako biti astrofotograf - ukazuje Zoran. Teške oprema i teleskopi zahtevaju složenu montažu na licu mesta i podosta strpljenja. A posle snimanja, fotografije se obrađuju u nekoliko programa.

- Naše udruženje u Kruševcu ima 14 aktivnih članova, a rodilo se iz astronomske sekcije Gimnazije, koja sada broji već 100 učenika - kaže Zoran.

- Želja nam je da što pre dobijemo astronomsku opservatoriju. Do sada smo fotografisali Mlečni put, zvezdano jato u Herkulesu M13, M57 planetarnu maglinu, a među prvima u Srbiji snimili smo Stars kometu sa Bagdale. Imamo i veliki broj fotografija Jupitera, Saturna, Venere, Meseca.

"Eureka" na čelu sa Tomićem, koji mlađima pomaže volonterski, pokrenula je i projekat "Nebo za sve" uz podršku "Trihaus" organizacije i Ambasade SAD, Internacionalno posmatranje Meseca, promovišu nauku po osnovnim i srednjim školama, a ovog vikenda su po četvrti put organizovali Dane "Eureke" u Kruševačkoj gimnaziji.

STIPENDIJE ZA TALENTE

ZORAN Tomić, master ekonomije i uskoro diplomac PMF-a, učestvovao je sa naučnim radovima na više desetina međunarodnih konferencija o astronomiji, objavljuje u priznatim periodičnim i stručnim publikacijama. "Zaradio" je čak pet stipendija za talente (države, grada Kruševca, PECD fondacije), nagrađivan je u Laboratoriji slavnih, na oba svoja fakulteta, Društvu fizičara Srbije. Predaje na astronomskim kampovima, festivalima nauke, u Istraživačkoj stanici "Petnica" i član je Mense. Radi na više projekata u Nišu i u Kruševcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije