NA Vojničkom groblju na Trandžamentu, u Petrovaradinu, u nedelju je osveštan obnovljeni spomenik ruskim ratnicima. Njih 96 su živote izgubili u zarobljeništvu od 1914. do 1945. godine u logoru Austrougarske, nedaleko od Novog Sada.

Osveštavanju i polaganju venaca, uz vojne počasti, na ovaj, prvi spomenik ruskim ratnicima iz Prvog svetskog rata koji je obnovljen u Srbiji, uz predstavnike Novog Sada, republičkih vlasti, Vojske Srbije, kao i najviših velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve, prisustvovao je i ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Spomenik u obliku ruskog osmokrakog krsta, s postoljem koje simbolizuje granate, sakupljanjem dobrovoljnih priloga su još 1929. podigli Rusi, emigranti koji su se pred revolucijom sklonili u Srbiju. Zbog neodržavanja je bio bio u lošem stanju, a obnovljen je sredstvima Ruske federacije i grada Novog Sada.

ISPRAVLjANjE NEPRAVDE - PRVI svetski rat, ocenio je nedavno predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, bio je neopravdano zaboravljen, iz političkih i ideloških razloga izbrisan iz naše istorije - naveo je Čepurin.
- U neopravdan zaborav pao je masovni heroizam ruskih vojnika, više od dva miliona koji su poginuli po ratištima. Sada se u Rusiji ova nepravda ispravlja, i ne samo tamo, već, evo, i u Srbiji, obeležavaju se mesta, kao što je ovo, koja podsećaju na hrabrost i samopožrtvovanost onih koji su dali živote za otadžbinu.

- Prvi svetski rat bio je jedna od najvećih prelomnih tačaka u svetskoj istoriji. Ta kataklizma bez presedana je Rusiji donela tragične posledice. Zemlja je upala u haos revolucije i građanskog rata - istakao je Čepurin.

Usled toga, više od milion Rusa, kako je rekao, bilo je primorano da napusti otadžbinu, a desetine hiljada su našli utočište u Srbiji.

- Upravo oni su, dinar po dinar, skupljali sredstva za spomenik u vidu ruskog krsta - naveo je ambasador Rusije.

Na spomenik su, posle parastosa, uz pojanje hora „Sveti Roman Slatkopojac“ i u prisustvu vladike bačkog Irineja i vladike sremskog Vasilija, koji su služili sveštenici iz Petrovaradina i okoline, vence uz vojne počasti, uz Čepurina, položili i predstavnici republičkih i gradskih vlasti i Vojske Srbije.

- Grad Novi Sad je, sa ambasadorom Ruske Federacije i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, uradio sve da spomenik obnovi - izjavio je pomoćnik gradonačelnika Vanja Vučenović.

- Na ovaj način, Novi Sad je pokazao i dokazao prijateljstvo s narodom Rusije.