Selo Sivac u borbi protiv narkomanije

Z. RAJIĆ

24. 10. 2013. u 21:16

Sivac, mesto sa oko 8.000 stanovnika krenulo u ozbiljnu borbu protiv narkomanije. Osmoro mladih žrtve prekomernih doza heroina. Droga u Sivac stigla 1992. godine

SIVAC - U Sivcu, selu sa oko 8.000 stanovnika u opštini Kula, u poslednje četiri godine umrlo je čak osmoro mladih od droge - sedam mladića i jedna devojka. „Belo selo“, kako je žargonski nazvano zbog prisustva heroina, dobilo je na glavnoj ulici info-tablu „Sivac u borbi protiv narkomanije“. Reč je o akciji koja se vodi u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje u Somboru i zajednicama za pomoć zavisnicima od droge - „Zemlja živih“ manastira Kovilj kod Novog Sada i „Hosana“ u Starom Žedniku kod Subotice, pod okriljem Katoličke crkve.

- U Sivcu ima nekoliko stotina narkomana, od kojih većina konzumira marihuanu, a nekoliko desetina je na heroinu. Svih osmoro umrlo je od prevelike doze heroina. Prema našim saznanjima, svega trojica mladića iz sela uspela su da se izleče od zavisnosti, a ostalima, ako se odluče, predstoji velika borba u centrima za odvikavanje - kaže predsednik Saveta MZ Sivac Goran Vlahović.

On kaže da je droga u Sivac stigla 1992. godine i da su u to vreme počeli da je koriste mladi od 16-17 godina.

- Droga je u naše selo stigla iz Beograda, a donela nam je demokratija, jer je za vreme čvrste komunističke pesnice nije bilo. Svi u Sivcu znaju ko koristi i diluje drogu, pa i policija, koja bi trebalo da rešava taj problem. Kao što je vicepremijer Aleksandar Vučić krenuo u borbu sa državnim lopovima, tako bi premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić trebalo da se obračuna sa narkomafijom - ističe Vlahović.

DROGA OČERUPALA KUĆE PREDSEDNIK Saveta MZ Sivac Goran Vlahović kaže da se u selu prepoznaju kuće u kojima žive ili su živeli narkomani. - To su kuće u kojima su zavisnici skinuli i prodali vrata i prozore, sve instalacije, pa čak i kapije, da bi mogli da kupe drogu. Neki narkomani, koji su sve iz kuće prodali, bili su prinuđeni da postanu dileri kako bi sebi obezbedili heroin - navodi Vlahović.

Aktivista u borbi protiv narkomanije u Sivcu Vladan Mijatović navodi da su u selu sprovedene mnoge preventivne akcije na suzbijanju ove pošasti, prvenstveno radionice sa mladima i njihovim roditeljima.

- Nažalost, godine zavisnika od droge spuštaju se i do uzrasta učenika osnovne škole, zbog čega je za preventivno delovanje potrebno osnažiti roditelje. Imamo vrlo pozitivne reakcije i korisnika droge i njihovih roditelja, kao i ostalih žitelja Sivca na akcije koje sprovodimo. Kao rezultat toga, u Sivcu sada ima manje heroina nego ranije - tvrdi Mijatović.

Sivčani su bili obuhvaćeni projektom Zavoda za javno zdravlje u Somboru „Prevencija narkomanije među mladima - Izbor je tvoj“, koji je odobrio Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

- Partneri projekta, koji je osmislila psiholog Davorka Bosnić, bili su Policijska uprava i Dom zdravlja u Somboru, kao i humanitarno-terapijska zajednica „Hosana“, pod upravom sveštenika Marinka Stantića. U ovoj zajednici, kao i u „Zemlji živih“ odvikavanje od psihoaktivnih supstanci sprovodi se kroz rad, razgovore i molitvu. Ono što je bitno, lečenje u tim centrima se ne naplaćuje, a i kako očekivati da plaća neko ko u kući čupa laminat da bi ga prodao za pola grama heroina - naglašava Vladan Mijatović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije