Zaječar: Lažni brak zbog nasledstva i penzije

LJ. T.

17. 10. 2013. u 13:41

Matičar lažno venčao Rumunku sa starijom osobom zbog nasledstva i penzije. U trenutku sklapanja braka, "mlada" bila u Rumuniji

ZAJEČAR - Zbog sumnje da je fiktivno venčao rumunsku državljanku D. M. (51), sa jednom starijom osobom iz zaječarskog sela Dubočane, policija u Zaječaru uhapsila matičara iz tog mesta G. S. (51).

"Brak" između osobe, koja je u trenutku "venčanja" imala gotovo 90 godina, i Rumunke obavljen je kada "mlada" nije bila u Srbiji, pa je, navodno, u matičnu knjigu upisan lažni datum.

Po dosadašnjim saznanjima, Rumunka je radila na imanju starijeg čoveka iz Dubočana, koji je nedavno preminuo. U dogovoru sa "mladoženjom", ona je pristala da se uda za njega, kako bi nasledila njegovo imanje i penziju, dok je matičar, nezvanično, bio zadužen da u matičnu knjigu venčanih stavi lažan datum što je urađeno iz razloga jer po našem zakonu žena stiče pravo na nasledstvo samo ako je u braku duže od tri godine.

U matičnoj knjizi je, po nepotvrđenim saznanjima, zavedeno da je brak sklopljen pre više od tri godine, odnostno, u trenutku kada se D. M. nalazila u Rumuniji.

Protiv matičara je podneta prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, a protiv Rumunke zbog sumnje da je falsifikovala službene isprave. Njima je određeno dvodnevno policijsko zadržavanje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sve češća pojava u Srbiji

17.10.2013. 14:47

Organi gonjenja posebno treba da obrate pažnju na mešetare koje zbog nasledstva obilaze oko starijih osoba, od kojih su mnoge i senilne, vrebajući priliku da sklope brak ili ugovor o izdržavanju. Ima ih što su na taj način došli u posed i po nekoliko nekretnina. Vreme je da se tome stane na put.

Silvio Berluskoni, sr

17.10.2013. 16:46

Lepo je kada mladje osobe nemaju predrasude u pogledu starosti i imovinskog stanja svojih izabranika. Ziveli mladenci! Pa, Boze zdravlja sledece godine da citamo da su krstili svoje dete..