Prodavali imovinu štićenika, pa isplaćivali nelegalno zaposlene radnike

Đ. VUKMIROVIĆ

09. 10. 2013. u 21:33

Продавали имовину штићеника, па исплаћивали нелегално запослене раднике
Novosti saznaju: Kako je zloupotrebljavan novac u novosadskom Centru za socijalni rad

MADA za to nije imao utemeljenje u važećoj sistematizaciji radnih mesta, bivši direktor Centra za socijalni rad u Novom Sadu Gojko Vujnović je 2011. i 2012. godine zaposlio 10 novih radnika. Višemilionski iznos njihovih plata je, suprotno zakonu, isplaćen novcem dobijenim od prodaje imovine štićenika te ustanove!

Ovo je pokazala kontrola poslovanja CSR u prošloj godini koju je obavila novosadska budžetska inspekcija i u čiji izveštaj su „Novosti“ imale uvid. U njemu se navodi da je za plate zaposlenih, mimo sistematizacije, ukupno potrošeno 10,3 miliona dinara.

- Od toga 4,3 miliona prebačena su iz sredstava koja je CSR iz gradskog budžeta dobio na ime materijalnih troškova, dakle za zbrinjavanje korisnika usluga. Preostalih šest miliona je neovlašćeno i bez njegovog znanja, uzeto sa posebnog računa jednog štićenika CSR - precizira se u izveštaju budžetske inspekcije.

Tih šest miliona je na poseban račun stiglo posle prodaje kuće tog štićenika i, po zakonu, moglo je da koristi jedino i isključivo za troškove njegovog smeštaja i boravka u CSR. Nedugo pošto je u septembru prošle godine Vujnović smenjen, radnici zaposleni mimo sistematizacije su otpušteni, a po pristizanju izveštaja budžetske inspekcije o svemu je obaveštena i policija.

NIJE PRVI PUT NEZAKONITA isplata zarada od novca štićenika nije, inače, prvi primer zloupotrebe njihove imovine u vreme Vujnovićevog direktorovanja u CSR. Protiv Ljubice O., koordinatora tima za brigu o odraslima je, naime, 2009. vođena istraga zbog nezakonite prodaje kuće jednog duševnog bolesnika, štićenika te ustanove.

- Očekujemo da se do kraja istraže ne samo zloupotrebe novca štićenika, nego i mnoštvo drugih troškova koji nisu vezani za brigu o njima, poput, recimo, enormnih računa za održavanje računarske mreže u CSR - kaže za naš list Miroslav Parović, savetnik gradonačelnika Novog Sada.

S obzirom na to da je Vujnović bio kadar LSV, veruje se i da je deset praktično ilegalno zaposlenih radnika u CSR stiglo po partijskoj liniji što, po Parovićevim rečima, potvrđuje i „neviđena hajka medija naklonjenih toj stranci, kad su ugovori o radu sa njima raskinuti“. S druge strane, bivši direktor CSR tvrdi da je jedini kriterijum za zapošljavanje bila stručnost, a to što su primljeni mimo sistematizacije posledica je povećanog obima posla i najava da će za njih biti odobrena dodatna budžetska sredstva.

- Upravo iz tih dodatnih sredstava nameravali smo da na račun štićenika vratimo novac koji smo, za njihove plate, sa tog računa uzimali - dodaje on za „Novosti“.

To se, međutim, nikada nije dogodilo što se, nedvosmisleno, potvrđuje i u izveštaju budžetske inspekcije Grada Novog Sada. Konačnu reč o svemu će, očigledno, morati da daju nadležni istražni organi.

PREŠAO U IRIG

NEDUGO posle smene sa mesta direktora CSR u Novom Sadu, Vujnović je postavljen na istu funkciju, ali u CSR u obližnjem Irigu. Tamo lokalnu vlast čine LSV i DS, pa nije teško zaključiti da mu je glavna preporuka bila upravo partijska pripadnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije