Potomak Stevana Sinđelića proslavio zlatnu svadbu

G. M. Zorić

06. 10. 2013. u 09:03

U resavskom Grabovcu potomak Stevana Sinđelića obeležio 50 godina braka. Stojanka i Rade Sinđelić slavili sa decom, unucima i praunukom

U parohijskom domu, pre desetak godina podignute mesne crkve Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan u Grabovcu, koji je sam sagradio, Radoslav Rade Sinđelić, osmo koleno Stevana Sinđelića, legendarnog junaka iz Prvog srpskog ustanka i boja na Čegru, sa suprugom Stojankom obeležio je 50 godina braka.

Slavlje su organizovali njegov sin Miloš i ćerka Snežana, sa supružnicima Mirjanom i Goranom, kao i šest unuka i jedan praunuk, od tri do 19 godina: Dušan, Miljan, Marija, Stevan, Srećko, Anđelka i Lazar.

- Oba unuka, deseto koleno Sinđelića, koji po mom sinu nose ovo prezime, najstariji Dušan i najmlađi, desetogodišnji Stevan, koji je dobio ime po slavnom pretku, talentovani su fudbaleri - ponosan je na njih Rade Sinđelić, sa sinom Milošem danas među najpoznatijim preduzetnicima Donje Resave.

Rade se priseća teškog detinjstva i odrastanja bez roditelja, jer je imao tri godine kada mu je otac poginuo u Bosni, kako kaže, od poslednjeg ispaljenog metka u poslednjoj borbi na kraju rata kod Zvornika, a majka se rano preudala.

ZA SVAKU NOVU GODINU U HILANDARU PUNE četiri decenije srpsku Novu godinu Rade Sinđelić provodi sa sveštenstvom Hilandara. I nikada, kaže, nije kod njih otišao praznih ruku: - Prvi iz Resave tamo sam stigao. U početku nije ni bilo puta od mora do naših svetinja u Hilandaru, pa sam kamenjarem peške prevaljivao oko 12 kilometara.

- Pre pola veka, sa 19 godina, oženio sam se nešto mlađom Stojankom, iz porodice Petrović u susednom selu Vrlane, a deda Dušan, koji me je podigao, priredio nam je sirotinjsku svadbu. Zbog toga nisam sprečavao potomke da mi posle pola veka prirede bogato slavlje, sa više od 150 gostiju - kaže Rade, najveći resavski donator, pre svih crkve, čiji je dobitnik najvećeg priznanja, zlatnog ordena "Sveti Sava" prvog reda, ali i dečjih, školskih i ustanova kulture, mesnih zajednica i drugih, za šta je dobio više desetina priznanja.

Dodaje da je u borbi za opstanak počeo da se, zajedno sa suprugom, bavi bravarskim poslom, da sami izrađuju kofe, korita, zatim metalne prozore i vrata, ograde, sve do izrade najsavremenije građevinske stolarije.

- Posle nesreća u detinjstvu postao sam privrženiji crkvi. Danas skoro da nema u novije vreme obnovljene ili novopodignute crkve u Šumadiji i Pomoravlju koju nisam pomogao.

Bio je inicijator, a postao i ktitor crkve u svom selu:

- Izgradnju crkve pomogli su meštani Grabovca, a sam sam podigao i opremio parohijski dom i spomen-kuću mog dalekog pretka Stevana Sinđelića, koju čuvam i održavam.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije