Manastir Davidovica traži donatore

D. GAGRIČIĆ

petak, 04. 10. 2013. u 06:42

Манастир Давидовица тражи донаторе
Uprava zadužbine monaha Davida, Vukanovog sina, a unuka Stefana Nemanje, uputila je apel tražeći darodavca za veliko zvono

GROBNICE - Uprava manastira Davidovica u Limskoj dolini, zadužbine monaha Davida, Vukanovog sina, a unuka Stefana Nemanje, uputila je apel tražeći darodavca za veliko zvono od 300 kilograma, koje bi u sazvučju s dva manja jeknulo između Lima i Jadovnika i oglašavalo bogosluženja, krštenja i venčanja, ali i oplakivalo mrtve.

Zapustela svetinja u selu Grobnice, na dva i po kilometra asfaltnog puta od Brodareva, obnovljena je pre 15 godina, a tek letos sagrađen je zvonik. Radove je, po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, podržala kancelarija Vlade Srbije za odnose s crkvama i verskim zajednicama.

- Malo zvono od oko 80 kilograma upućeno je na reparaciju u livnicu u Belosavcima. Za srednje od 150 kilograma nekako smo skupili sredstva, dok za veliko zvono čekamo pomoć ljudi dobre volje - kaže igumanija Darija (Popović). - Veliko zvono izlićemo u znak zahvalnosti kosovskim junacima Jug Bogdanu i devetoro braće Jugović, a biće namenjeno za spas i izbavljenje mnogostradalnog srpskog naroda na njegovom duhovnom ognjištu na Kosovu i Metohiji.

SPAJA ISTOK I ZAPAD - DAVIDOVICA je spomenik kulture od velikog značaja, pre svega zato što je jedini srednjovekovni manastir koji nema repliku i slična mu je jedino mala crkva u Stonu. Jedinstven je i po tome što mu je raspored kupola u pravcu sever-jug, sa gotskim svodovima. Ovde je, u arhitekturi, spoj Istoka i Zapada - naglašava Slavoljub Pušica.

Po legendi, u Davidovici su sahranjeni Jugovići. Na neke istorijske činjenice koje idu tome u prilog ukazuje Slavoljub Pušica, direktor prijepoljskog Muzeja, na čiju inicijativu je i započela obnova nemanjićke zadužbine.

- U severnom paraklisu Tanasije Pejatović je 1907. godine našao grobnu ploču na kojoj piše „rab božiji Dimitrije, a zovom Vratko“, koji je bio župan Jug Bogdan. Na ploči je i grb Nemanjića, što je prava retkost - podseća Pušica i dodaje:

- Osam lobanja otkriveno je kod severnog zida svetinje u iskopavanjima 1958. godine, za koje arheolozi pretpostavljaju da su Jugovići. Izvesno je da je carica Milica, rodom iz Slatine, nedaleko od Davidovice, svoju braću, kosovske junake, sahranila tamo gde su i kršteni.

Crkva posvećena Bogojavljenju podignuta je 1281. godine, a o gradnji svedoči ugovor koji se čuva u Dubrovačkom arhivu: graditelj je bio Desin de Risa, sa sinom Vlahom. Manastir je porušen u 15. veku, a ostatke bogatog freskopisa nedavno je ekipa restauratora iz Italije u poslednji čas spasla od propadanja, ubacivši pomoću šprica krečni malter i specijalni lepak između sige i fresaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije