HEROJU sa Povlena, vojniku JNA Stojadinu Mirkoviću, koji je sa majorom Milanom Tepićem poginuo na dužnosti u kasarni u Bjelovaru 29. septembra 1991. godine, u njegovom rodnom selu Gornje Leskovice podno Povlena, otkrivena je spomen-bista. Za herojsko delo, Stojadinu je svojevremeno posthumno dodeljeno najveće gradsko priznanje "Septembarska povelja", jedna ulica u Valjevu nosi njegovo ime, a vojnom i državnom vrhu upućen je predlog da se Mirković proglasi za narodnog heroja.

Hrabri Valjevac nastradao je u oklopnom transporteru, iz kog je rafalom kosio napadače na glavno skladište kasarne JNA u Bjelovaru. Transporter je pogođen "zoljama" i Stojadin je poginuo, a za njim i major Milan Tepić, koji je u vazduh digao 170 tona eksploziva i tehniku, da ne padnu napadačima u ruke.

- Imao je samo 19 godina kad je poginuo - kaže njegova majka Anica.

- Toliko smo se radovali što ide u vojsku, na ispraćaju je bilo celo selo, svi njegovi drugovi... Nismo ni slutili da se živ neće vratiti.

Spomen-bistu Stojadina Mirkovića, rad akademskog vajara Nemanje Radojičića, otkrio je narodni poslanik Đorđe Milićević. U rodnoj kući, sve podseća na mladog vojnika, koji se nije vratio u svoje selo...


- Odajemo mu priznanje za veliku hrabrost i junaštvo koje je pokazao, zadivljeni pred herojskim činom ovog mladića, moramo da se preispitamo jesmo li dovoljno učinili i činimo da sačuvamo od zaborava delo Stojadina Mirkovića i svih drugih mladih koji su dali život na braniku otadžbine - kaže Stanko Terzić, gradonačelnik Valjeva.


VEČNI POČINAK

- COLE, kako smo ga zvali, bio je sahranjen na groblju kod Bjelovara, a četiri godine čekali smo njegove posmrtne ostatke - kaže Anica.

Sada počiva u Gornjim Leskovicama. Posmrtno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.


SPOMEN-SOBA

BISTA Stojadina Mirkovića nalazi se u dvorištu OŠ "Miloš Marković" u Gornjim Leskovicama, koju je pohađao. U prostorijama škole otvorena je i spomen-soba posvećena hrabrom vojniku.