Svi u Šabac na vašar

A. DELIĆ

20. 09. 2013. u 21:25

Reporter „Novosti“ na šabačkoj malogospojinskoj svetkovini. Neumorno bruji već čitavu sedmicu , iako bi tek u subotu trebalo da počne

ŠABAC - Veliki šabački malogospojinski vašar, neumorno bruji već čitavu sedmicu, iako bi tek u subotu zvanično trebalo da počne. Sa prvim suncem, trgovci svake fele iznose robu i potrepštine, oko podneva zavrte se ringišpili i vrteške, pred veče startuju „kuće straha“, a noću odjekuje pesma i svirka. I tako - do zore, kada poljanu Mihajlovac pored Save prekrije izmaglica, pa vašar zastane, kao da se zamori. Ali, samo na nekoliko sati, da bi kako novi dan odmiče, postao još lepši i veseliji.

Na samom ulazu, pored kvantaške pijace, smestili se prodavci nove odeće i obuće. Nude ženske kaiševe - dva komada za 100 dinara, sa napomenom „mešane boje“, a muški su duplo skuplji. Ariljski veš je 50 dinara, „Akcija likra“ znači da se troje gaće mogu pazariti za 200 dinara... Čarape su tri komada za 100 dinara, ali zato štrikane vunene, za predstojeće zimske dane, koštaju 450 dinara, zlatiborski džemperi od 2.500 do 9.000 dinara, tunike 300, duksevi 500, bluze 400 dinara...

- Poznata kuća „Moć prirode“ leči glavobolju, sinuse, reumu, vene na nogama, kurje oko i išijas, hemoroide, spondilozu, ukočenost vrata, trnjenje, glavobolje, migrenu, sinuse, bronhijalnu astmu - dovikuje preko razglasa travar Radosavljević. - Garantujemo brzu pomoć. Dođite, kupite, isprobajte, nećete se pokajati!

Malo dalje, zanatska radionica za izradu liciderskih srca i bombona, pored nje „peče se“ šećerna vuna u roze i plavoj boji. Tu su kuća straha, automobili na sudaranje, piratski brod, kamikaze... Okolo, mnoštvo dece i roditelja, ali i tinejdžera, koji uoči vašara, iz šabačkih apoteka pokupuju sve tablete protiv mučnine, kako bi se do iznemoglosti vozili na raznim vrteškama.

Levi deo vašara prekrili trgovci polovne garderobe i tehnike. Kažu: „Došli jutros iz Beč“. Tu nijedna cena ne važi i sve je moguće i nemoguće. Tako čudan „paket“ - šrafciger i hemijska olovka, nisu našli kupca, jer prodavac nije prihvatio da ih proda za 100 umesto za 150 dinara. Usisivači i pegle „koji sigurno rade“, prodaju se u rasponu od 200 do 5.000 dinara, „mikrotalasne“ i šporeti za 1.000 i 3.000, kosačice, televizori, mikseri...

Nije izneverio ni gastronomski deo, pa se jagnjeće i praseće pečenje služilo za 1.200 i 1.000 dinara po kilogramu, pljeskavice, ražnjići, mućkalice, ćevapčići, mogli su se kušati za 150 do 200 dinara. Piće pod šatrama plaćalo se 200 dinara.

MUZIČKI PROGRAM

MUZIČKI deo vašara, po čemu je Šabac svojevremeno bio prepoznatljiv, poslednjih godina malo je zapostavljen. Ali, videli smo da, ove jeseni, pod šatrama pevaju: Ćenta, Zorica iz Rume, Šiki, Šikica, Mali Šaban i Mali Bajban. Šikica je zakazana za glavni dan - 21. septembra, a ovi ostali „sviruckaju“ dok ne dođe glavna zvezda. Na šatri piše i da je „Svo pi(ć)če hla(d)no kao led“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije