Lutalice poklale fazane

Zoran RAJIĆ

16. 09. 2013. u 21:46

Lutalice probile ogradu uzgajališta u Turiji i uništile fazane pripremljene za lov. Od pasa stradalo 286 ptica, na kojima je trebalo da se zaradi 300.000 dinara

SRBOBRAN - U napadu pasa lutalica u opštini Srbobran tokom vikenda je uništeno svih 286 fazana u uzgajalištu Lovačkog udruženja „Turija“ u istoimenom selu. Za dve sedmice celo jato fazana trebalo je da bude pušteno u atar za početak lovne sezone, za koju je bio predviđen dolazak turista iz inostranstva. Očekivana zarada od lova na ove ptice bila je oko 300.000 dinara, a propala su i velika ulaganja LU „Turija“ u uzgoj fazana.

Volijera u kojoj su držani fazani opustošena je protekle subote od sedam do 17 sati, kad je ovaj objekat ostao bez nadzora. Psi lutalice probili su ogradu volijere i rastrgli oko 20 ptica, a ostale su uginule udarajući u paničnom strahu o stubove i žičanu ogradu.

- Lovočuvar je oko sedam sati primetio pse lutalice oko volijere i čekao do devet sati da se oni raziđu, a potom je otišao u kontrolu drugih delova lovišta. On je mobilan 24 sata, ali ne može neprekidno da nadgleda fazaneriju, jer ima mnogo posla u lovištu, koje zaprema oko 5.000 hektara i gde mora da obezbeđuje osam pojilišta za divljač. Nas trojica lovaca, koji smo oko 17 sati došli da nahranimo fazane, zatekli smo jeziv prizor. Jednog psa našli smo u volijeri, drugi je bio sa spoljašnje strane ograde, a po šuštanju u obližnjem usevu soje, zaključili smo da je bilo još lutalica koje su napravile pokolj - priča lovac Pavle Stankov.

NEDOSTAJE AZIL - I OVAJ pokolj fazana u Turiji, kao i milioni dinara koji se iz lokalnog budžeta izdvajaju za odštetu građanima zbog ujeda lutalica, pokazuje da je opštini Srbobran potrebno prihvatilište za napuštene životinje. Izgradnja azila je u planu, ali imamo problema sa lokacijom - kaže Šarčev.

Predsednik LU „Turija“ Dragan Medurić kaže da su fazani bili dobro ugojeni i operjani i kao takvi spremni za inostrane turiste, kojima će posle masakra morati da otkažu dogovoreni dolazak.

- Iz Ristovače kod Bača nabavili smo u julu 450 fazana starosti dve nedelje, a 150 pustili smo u prirodu posle 12 nedelja. Od preostalih oko 300, nameravali smo da za 15 dana pustimo u lovište 221, a na svakom od inostranih lovaca zaradili bismo po komadu 11 evra. Imali smo velika ulaganja u nabavku fazanskih pilića, u njihovu ishranu i veterinarsku zaštitu, a sad je sve to propalo - kaže Medurić.

Predstavnici LU „Turija“ su o pokolju u fazaneriji obavestili policiju i inspekciju, koji su sačinili zapisnike radi podnošenja prijava nadležnim organima. Lovci kažu da je glavni problem velik broj pasa lutalica i u selu i u ataru.

- Pse lutalice ne smemo da ubijamo, jer su zaštićeni. Njihov broj je prevršio svaku meru, a imamo saznanja da se neki od njih pare sa šakalima, pa su tada još krvoločniji - kaže Pavle Stankov.

Načelnik Opštinske uprave u Srbobranu Dragan Šarčev kaže da u opštini ne postoji prihvatilište za napuštene životinje, ali da je napravljen ugovor sa preduzećem iz susednog Vrbasa, koje pse lutalice iz Srbobrana, Nadalja i Turije sakuplja i odvozi po pozivu i potrebi.

ORAO PA LUTALICE

POKOLj fazana druga je velika šteta u volijeri LU „Turija“, u kojoj je prošle zime ptice uništio orao.

- Od snega se za 20 centimetara odvojio krov volijere i kroz tu rupu je uleteo soko, koji je dve ptice raskomadao, a još 36 je uginulo u paničnom stampedu - podsetio je lovac Stankov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Buba

16.09.2013. 22:08

Zao mi je fazana,ali tako i tako bi bili ubijeni,ovako bar su se psi najeli,a lovci ostali kratkoh rukava,jer nece moci da ubijaju iz zadovoljstva pitome fazane.

Nebojsa Stegic-Neso

16.09.2013. 22:08

Imate od koga traziti odstetu.Racun ispostavite onim zustrim borcima za prava zivotinja,jer to su njihovi sticenici i ljubimci. Nema tu mudrosti.Ja veoma volim zivotinje,ali postoje stvari koje se moraju postaviti na pravo mjesto.Za ov u priliku treba naci rjesenje koje ce sada dati rezultat,a ici sto brze na rjesavanje tog krupnog rjesenja.I to za trajno.

kerber52

16.09.2013. 22:09

pa nista, pare uzmite od onog koji je zastitio lutalice i sakale, vi ste bar naoruzani, imate stetu, drzava ne radi svoje molim lepo, mogli bi da uzmete novac i od udruzenja za zastitu kerova, i oni nose deo odgovornosti

Zoran1

17.09.2013. 06:46

@Radeta - Romuni su nasli resenje. Sve zapadne zemlje su nasle resenje samo Srbija sa "najsposobnijom populacijom i politicarima" nije u stanju naci resenje. Za Srbiju to je apsolutno ne resiv problem.

Lovac0405

17.09.2013. 12:04

Nadam se da se zakon o lovstvu nije promenio, svi psi koji nisu lovacki a nadju se u lovistu treba da se odstrele KAO OSTALE STETOCINE