Crkva spomen-kosturnica na Rajcu

B. Puzović

14. 09. 2013. u 21:26

Jedinstvena crkva - spomen-kosturnica poginulima u Kolubarskoj bici, na padinama suvoborskog Rajca. Da se sačuvaju od zaborava svi koji su žrtvovali svoj život, za slobodu

Na ostacima rova srpske vojske, iz slavne Kolubarske bitke, na brdu Građeniku, u Kadinoj Luci kod Ljiga, nikao je temelj jedinstvene crkve, spomen-kosturnice, koja će zasvagda da sačuva sećanje na junake što su život dali za odbranu otadžbine u Prvom svetskom ratu. Hram Svetih mučenica Vere, Nade, Ljubavi i majke im Sofije, prema idejnom rešenju arhitekata, oca i sina, Predraga i Save Ristića, imaće oko 90 kvadratnih metara, a u kripti biće pohranjeni posmrtni ostaci izginulih srpskih vojnika.

Za podizanje bogomolje, na brdu Građeniku, na severnim padinama suvoborskog Rajca, odakle se vidik pruža na bezmalo pola Srbije, 60 ari zemlje poklonio je Božidar Vasiljević. Mnogi žitelji Kadine Luke dali su deo imanja, kuda je prosečen put do buduće crkve, čija će gradnja, prema procenama, koštati oko 270.000 evra. Crkvu podižu neimari "Graditelja" iz Mionice, vlasnika Dejana i Bojana Petrovića, koji su dali najbolju ponudu i odrekli se zarade. Već je izliven temelj u koji je otišlo oko 10 tona cementa, odnosno 40 kubika betona.

- Uprkos ekonomskoj krizi, uspeli smo da otpočnemo gradnju hrama i spomen-kosturnice zahvaljujući novčanoj pomoći donatora i priloga građana - kaže Mladen Draškić, predsednik Građevinskog odbora. - Za slavu hrama, 30. septembra, planirano je da episkop valjevski Milutin obavi osvećenje temelja.

SINDIKAT - Policijski sindikat Srbije, u čijem sam Upravnom odboru, želi sa svojih 13.000 članova finansijski da pomogne gradnju hrama - kaže Draškić. - Kao član rukovodstva sindikata imam pravo na slobodne radne dane, na taj način omogućeno mi je da se posvetim ovom bogougodnom delu, podizanju crkve na samom rovu Kolubarske bitke.

Neobični poduhvat osmislio je i pokrenuo Mladen Draškić, policijski službenik u Policijskoj stanici Mionica. Sem što je uzorni čuvar reda, Draškić se bavi planinarenjem, uz to je padobranac i istoričar-amater. Nastoji, veli, da svoje selo otrgne od izumiranja koje je zadesilo mnoge delove Srbije. Njegovu ideju o gradnji hrama podržao je i bard srpske glume Petar Božović, koji je u Ubu održao donatorsko veče posvećeno junacima sa Suvobora i Kolubare. Gradilište hrama nekoliko puta posetio je i književnik i pesnik Milovan Danojlić, Ljižanin koji živi u Parizu.

- Nova crkva i spomen-kosturnica biće, svakako, još jedan beleg i podsećanje na doprinos srpskog naroda tokom dva svetska rata - kaže Draškić. - Naročito, tokom Prvog svetskog rata u kom je poginuo svaki treći radno sposoban muškarac. Kao planinar, obišao sam mnogo država Evrope, video kako drugi narodi čuvaju svoju baštinu, istoriju, kulturu, duhovnost, pre svega prirodu, koliko su posvećeni očuvanju životne sredine. Zašto svako od nas ne bi tako nešto uradio u svom zavičaju, varoši, selu u kom živi, odakle potiče? Novi hram biće posvećen i tome.

Do buduće crkve izgrađen je kilometar i po puta, vredan više od milion dinara. Gradnju su pomogle pojedine firme, ali i žitelji ljiških sela Kadina Luka i Ba.

- Ovaj hram, koji se podiže na jednom od položaja, rovu iz Kolubarske bitke, maestralne pobede srpske vojske nad austrougarskim zavojevačima, koja se izučava na mnogim vojnim akademijama u svetu, podiže se i u čast svih koji su podizali našu državu - kaže Draškić. - Ovom crkvom sačuvaćemo od zaborava sve one koji su žrtvovali ono najvrednije, život, za nas koji danas uživamo u blagodetima slobode.

Krajem septembra, već četvrtu godinu biće obeležena slava budućeg hrama. I lomljenje slavskog kolača, veli Draškić, način je da se junaci Kolubarske bitke sačuvaju od zaborava.

- Želimo da ovaj obronak suvoborskog Rajca postane duhovni, memorijalni, kulturni, istorijski centar - kaže Draškić. - Naša ideja nije samo gradnja hrama, već večni pomen na velike junake Prvog svetskog rata, koji, nažalost, polako padaju u zaborav. Iskreno se nadam da u Srbiji i rasejanju postoji 272.000 ljudi koji će se odreći samo jednog espresa u kafiću, ili sladoleda, te da će tako pomoći gradnju ovog hrama, jer su junaci Kolubarske bitke mnogo više zaslužili!


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije