Starešnina manastira narodni neprijatelj

V. MITRIĆ

21. 08. 2013. u 21:55

Старешнина манастира народни непријатељ
(Ne)sporna rehabilitacija starešine manastira Tronoša od 1936. do 1946. Pravdu koči "komandna odgovornost" po modelu iz Tribunala
LOZNICA - Arhimandrit Georgije Bojić Džidža, od 1936. do 1946., starešina manastira Tronoša, kojeg je komunistička vlast pogubila posle smrtne presude, još nosi žig narodnog neprijatelja, iako se 31. avgust, dan kada su 1941. Loznica i Banja Koviljača bile prva dva mesta u Evropi oslobođena od fašista odavno slavi, a on je bio jedan od ključnih aktera tih događaja.

Po rečima profesora istorije Zorana Tošića, pre 72 godine, potpukovnik Vojske Kraljevine Jugoslavije, Veselin Misita, došao je u Loznicu upravo zato što je znao da će mu snažnu podršku u oslobođenju od fašista pružiti tronoški arhimandrit - kao osvedočeni rodoljub i slobodar... Ali, Misita danas ima i spomen-obeležje u Loznici, i spomen-ploču na zgradi u centru grada, dok je Bojić "po strani", uprkos veličanstvenoj ulozi.

- Bio je uman i čestit čovek, sjajan duhovnik, te veliki rodoljub i humanista, koji nikada i nigde, nije ni naložio, ni učestvovao u zločinu - svedočio je, svojevremeno, Milivoje Mikan Lazić, tronoški šumar, posle rata i igumanov jatak, sve dok ga nije izdao izvesni Aca Ilić iz Draginca, pa je uhapšen uoči svoje slave, Nikoljdana 1945. godine.

Suđenje Georgiju Bojiću trajalo je ukupno tri i po meseca, uključujući i vreme žalbe na smrtnu presudu, koja je izvršena tri dana po pravosnažnosti. Najpre je sahranjen na groblju kraj puta Loznica - Šabac, nedaleko od savskog mosta, ali je zahvalni narod već sutradan humku prekrio cvećem, pa su revolucionarne vlasti na prečac iskopale mrtvog arhimandrita i od tada se ne zna gde počiva...

- Proces za rehabilitaciju zastao je posle čuvene reforme u pravosuđu, zbog proceduralnih i birokratskih zavrzlama, ali ćemo, kao Udruženje ratnih dobrovoljaca, pokrenuti novu inicijativu - veli Tošić. - Strašno je i što nam je sugerisano kako nema šanse da Džidža bude rehabilitovan, jer je, tobože, imao ne ličnu, već "komandnu odgovornost", kao da mu se, mrtvom, sudi u Hagu, a ne u njegovoj Srbiji, u Šapcu...

Uveren da se radi o ljudskoj veličini koja je posleratnoj vlasti smetala i mrtva, Ivko Veselinović, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca, inače jedan od autora knjige o arhimandritu Bojiću, kaže da Džidža zaslužuje ne samo rehabilitaciju, već i da bar jedna ulica u Loznici ponese njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Трагач

22.08.2013. 00:30

А јел се зна где је сада Аца Илић из Драгинца? Има ли потомке?

жељко

22.08.2013. 10:17

џиџа је заклао адвоката поповића лично, сад као ко степинца проглашавају свецем, иста ватиканска антисрпска кухиња ,

Ljubinka Stojadinovic

24.08.2013. 07:20

@жељко - Zeljko,sta kazes dzidza zaklao advokata Popovica,a taj bio nevin,a ti kao "VELIKI SRBIN'pa uporedjujes Stepinca i srpskog igumana"Vatikanska anti srpska kuhinja"Plasis se i mrtvih cetnika jer ti savest nije cista.Vi rudimenti titoisticki jos ce te slusati :Spremte se spremte cetnici ."oni su bili borci iznaroda iznedreni,a vi propali radnici i studenti i bolesni ci zeljni vlasti ko Tito ,Koca.DJilas .Oprosti ovo je moje vidjenje partizanskog pokreta.Zahvalite Sovjetskoj Armijii Engleskoj MI6,

Miro Markovic

22.08.2013. 21:11

Sve dok Dacic, kao bivsi komunista, sedi na celu Vlade, nema nade za oporavak Srbije. To svi znamo, ali je pametnije da se cuti. Umemo mi Srbi da pamtimo i cekamo. Docice nase vreme. Cekali smo i docekacemo. Strpljenje je nasa snaga a pravda je u Bozjim rukama. Titovim sibicarima se blize poslednji dani.

Miro Markovic

23.08.2013. 06:59

Ovog cestitog manastirskog staresinu su komunisti ubili i njemu mnogo slicne. Za taj bestijalni kriminal jos uvek nisu izvedeni pred sud pravde, jer doticni jos vladaju Srbijom. I sve dok oni vladaju, nece biti rehabilitacije ni za koga, koji je na pravdi Boga proglasen za "narodnog neprijatelja" i sve mu je nezakonito oteto od strane Titovih sibicara i podrepasa. To mi svi znamo i dobro pamtimo. Bog visi sve i dovesce vreme kada ce njima narod da sudi.

Ljubinka Stojadinovic

24.08.2013. 06:58

Ne znam koji psihopatolozi trazeulice i spomenike za najgore ubice,cik reci .Dacicu nije bilo mesto da ide na Rankovicev grob i da obilazi Jovanku,Ne radi se o partiskoj pripadnosti ves o zlocinima.Imala sam pacijenta iz sela Kalanjevaca,mislim da je stolar bio,na ledjima je imao ogromne oziljke.,iznenadjena upitah ga odakle mu receBiosam u cetnicima i kada su me zatvorili u Arandjelovcu palili su mi vatru na ledjima.irece bio je i jedan pop njega su zivog derali,mislim da je izCrne gore.