Belmuž - isključivo muško jelo

D. MILjKOVIĆ

05. 08. 2013. u 22:56

Završena ovogodišnja trodnevna svetkovina u čast jednostavnog a moćnog jela. „Belmužijada“ ponovo okupila isključivo domaćine

SVRLjIG - Mladi sir i kukuruzno brašno jedini su sastojci belmuža, ali ga mora pripremati muška ruka. Jednostavno, kalorično i ukusno, pa kada se tome dodaju i afrodizijačka svojstva koja mu pripisuju, onda nije čudo što „Belmužijada“ u Svrljigu, svake godine, okuplja sve više posetilaca. I ovog avgusta, na stadionu „Pastirište“ - tokom trodnevne manifestacije - uživalo se ne samo u belmužu, već i u drugim slanim i slatkim poslasticama.

Belmuž se, inače, kuva u kazanima, a sir - kravlji, a još bolje ovčiji - ne sme biti stariji od dva dana. Osim soli, drugih dodataka ne sme biti, ako se domaćini nadmeću za titulu najboljeg majstora.

- Ocenjujemo sve, a prvenstveno ukus, izgled i procenat masnoće. Ovaj specijalitet, i samo po ukusu, zaslužuje slavu - kaže predsednik ovogodišnjeg žirija, muzičar Sanja Ilić, inače svrljiški zet...

Iskusni kažu da je već 100 grama belmuža odlična „podloga“ za svaku vrstu alkohola, a Živan Dojčinović otkriva da svaka porodica ima svoj recept, koji se prenosi na sledeću generaciju. U osnovi, na kilogram sira stavlja se pet do šest kašika brašna i tajna je u meraku, odnosno poštenju domaćina. Jer, belmuž ne može svakome da uspe.

REGIONALNI BREND PREDSEDNIK opštine, Milija Miletić, ponosan je na to što su Svrljižani od ovog jela uspeli da naprave srpski brend, po kojem su poznati u regionu. Redovni gosti „Belmužijade“ su Bugari i Slovenci, a Zoran Janošević iz Šarbanova kod Bora pojašnjava da se ovo jelo priprema i podno Kučajskih, odnosno Homoljskih planina.

- Majka Zorica me je naučila da spremam ovaj specijalitet, pa se trudim da toj veštini naučim sinove Predraga i Nenada - kaže električar Goran Živić, četvorosturki nosilac titule „Majstor za belmuž“, čije interesovanje zdušno podržava i supruga Violeta.


TRADICIJA

TOKOM „Belmužijade“, ovdašnje domaćice nadmetale su se i ukusnim kolačima, te pitama i pogačama. Cene su bile simbolične, ukusi nezaboravni, a Sevda i Bosiljka Ivković (na slici levo) pohvalile su se da gurabije - zdrav kolač od jaja, brašna, svinjske masti, belog vina i malo šećera - spremaju po receptu iz 1936. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije