PREDŠKOLSKA ustanova „Radosno detinjstvo“ pokušava da iznađe rešenje za veliki broj dece koja konstantno, svake godine, ostaju na listi čekanja, a direktor Marko Grgurović, na tragu je tog rešenja. Sa idejom, koju planira da predloži Upravi za obrazovanje, moguće je sistemski rešiti dugačke liste čekanja, prema kojima, nepravedno, mesto u vrtiću ne dobijaju sva deca u Novom Sadu.

Grgurović, naime, ima u planu da predloži da predškolci umesto u vrtić, u pripremnu grupu krenu u školi. Takođe ambicije su mu da ustanovu dovede u red do januara sledeće godine i startuje iz početka.

- Moj predlog je da deca budu smeštena u škole kad krenu na predškolski program - kaže Grgurović. - Time bismo rešili problem sa mestom u vrtićima, a i školama bi bilo dobro, jer iz godine u godinu imaju, nažalost, sve manje đaka. Takođe i budućim đacima bi izašli u susret, jer bi godinu dana bili u školskom okruženju, pa im ne bi bilo strašno da kasnije umesto vaspitačice dobiju učiteljicu.

Kako je objasnio, ovaj model se već primenjuje u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i pokazao se kao veoma dobar.

SPAS KAKO bi zaustavili da Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ i dalje bude brod koji tone, grad je odlučio da iz ovog preduzeća konačno eliminiše višak zaposlenih, koje je tokom svog sedmogodišnjeg mandata, pozapošljavao bivši direktor Borislav Samardžić. Plan je, potvrdio je gradonačelnik Miloš Vučević, da se višak, koji broji oko 80 ljudi, otpusti i da im se otpremnine isplate iz budžeta grada.

Grgurović je, inače, već zatražio od Uprave za obrazovanje da odobri povećanje mesta za mališane, i to za 16 grupa.

- To je skoro čitav jedan vrtić i to bi značilo znatno smanjenje liste čekanja. Čekamo odgovor, za koji se nadamo da će biti pozitivan - najavio je on.

Problem sa mestima u vrtićima rešio bi novi objekat koji se godinama najavljuje u Radničkoj ulici. Bivši gradonačelnik Igor Pavličić, obmanuo je javnost, kad je najavio završetak izgradnje ovog objekta na jesen prošle godine. A tender je oboren pre mesec dana, i to tek za drugu fazu radova.

- Bilo je najbezbolnije da poništimo tender i raspisaćemo novi u najkraćem roku. Druga opcija je bila da se razmatra prigovor i da ga eventualno osporimo, ali ta procedura bi trajala duže od dva meseca što bi znatno odužilo gradnju vrtića i verovatno ne bi bio završen do kraja godine - kaže Grgurović i dodaje da je vrtić trebalo da bude gotov u oktobru.

Kad jednom, konačno, bude završen, u njega će moći da se upiše 460 dece, što će znatno smanjiti listu čekanja. Ovo obdanište se gradi između ulica Radničke, Stražilovske i Bulevara cara Lazara i površine je oko 3.500 kvadrata.