Farma u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja

Z. RAJIĆ

utorak, 18. 06. 2013. u 06:48

Фарма у складу са Законом о добробити животиња
Živinarska farma u Kruščiću jedina u Srbiji primenjuje Zakon o dobrobiti životinja. Mirkići obnovili svih šest hala, a kaveze uvezli iz Nemačke

KRUŠČIĆ - Od propale živinarske farme u Kruščiću, selu u opštini Kula, napravljen je najmoderniji pogon, koji jedini u Srbiji primenjuje evropski zakon o dobrobiti životinja. Farmu, koja je poslovala kao radna jednica surčinske firme „Eko organik lajf“ Dragoljuba Markovića - a potom je 70 odsto njenog kapitala otkupio Rodoljub Drašković, vlasnik sistema „Svislajon Takovo“ - pre dve godine je, dok je bila u stečaju, kupio vlasnik kompanije „Agreks“ iz Donjeg Žabara i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Lazar Mirkić.

Porodična firma Mirkića obnovila je svih šest hala farme u Kruščiću, u kojoj je, umesto opreme stare 40 godina, ugradila najsavremenije kaveze iz Nemačke, prilagođene standardima EU. Farma koka nosilja u Kruščiću sada je radna jedinica „Animal komerca“, beogradske ispostave „Agreksa“.

- U novim kavezima prostor za jednu koku nosilju povećan je sa ranijih 420 na 750 kubnih centimetara. One u kavezu sada mogu da rašire krila, imaju mesta za skakutanje i oštrenje kljunova i obezbeđeno im je predviđenih 12 centimetara za uzimanje hrane. Boljim sistemom ventilacije eliminisani su velika prašina i suviše topao vazduh iz kaveza - predočava direktorka „Animal komerca“ Ankica Mirkić, ćerka vlasnika „Agreksa“.

Raniji kapacitet od 150.000 koka nosilja sveden je na 123.000, ali su, prema rečima Ankice Mirkić, bolji uslovi u proizvodnim halama doprineli da se produži period eksploatacije koka nosilja i poveća iskorišćenost hrane.

“AGREKS“ OSLONAC SELA KOMPANIJA „Agreks“ Lazara Mirkića ima radnu jedinicu i u Tovariševu, selu u opštini Bačka Palanka, u kojem je oživela zemljoradničku zadrugu i doprinela unapređenju sporta, kulture i zdravstva. - Nadamo se da će „Agreks“ biti oslonac i našeg sela i zaustaviti odlazak mladih iz Kruščića - kaže sekretar MZ Nenad Vlahović.

- Koke više nisu izmučene kao u starim kavezima. One su sada bez stresa, a s obzirom na to da se on prenosi hranom, potvrdilo se da srećnije koke daju kvalitetnija jaja.

Novim tehničkim rešenjima uklonjena je i mogućnost kontaminacije konzumnih jaja koja se proizvode na farmi. Sistem funkcioniše tako da prva osoba koja dotakne jaje proizvedeno na farmi jeste njegov konzument.

U procesu proizvodnje, sa jajetom niko ne dolazi u direktan kontakt - ističe Mirkićeva.

Ovog leta, najavio je vlasnik „Agreksa“, na farmi u Kruščiću biće izgrađeni novi pogoni, koji će omogućiti direktnu kontrolu hrane za koke nosilje.

Reč je o mešaoni stočne hrane i silosima za skladištenje žitarica, pre svega kukuruza, kao osnovne hrane koka nosilja. Na farmi je, što za stalno, što na određeno vreme, zaposleno 25 Kruščićana. Novi objekti, kojima će biti zaokružena proizvodnja na farmi, omogućiće da posao dobije još desetak meštana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije