Loznica: Selo truju i glasine

V. MITRIĆ

16. 06. 2013. u 21:23

Problem zagađenja mesta Zajača, rudarskog naselja kod Loznice, nije od juče. Deponija se stvarala decenijama, pre privatizacije. Neophodna sanacija

LOZNICA - Vidoje Petrović, gradonačelnik, izjavio je, za „Novosti“, da posle učestalih navoda o zagađenosti u Zajači, kao i otkrivanja prisustva olova u krvi mališana ovog rudarskog naselja, očekuje da Ministarstvo zdravlja, što pre omogući valjanu analizu kako bi se utvrdila istina. Dok se to ne dogodi, moguća su svakojaka nagađana koja bi mogla samo da zakomplikuju situaciju.

Petrović traži da nadležni iz Ministarstva zdravlja brzo ispitaju zemljište u Zajači, kako bi bilo ustanovljeno da li je zdravo voće i povrće koje gaje ovdašnji meštani. Grad je obezbedio projekat za izgradnju savremenog, gradskog vodovoda za Zajaču, a očekuje se da uz učešće lokalne samouprave, za njegovu izgradnju i država izvdoji novac.

- Nema dileme da deponiju topionice u „Zajači“ treba sanirati. Ohrabruju najave da će se to dogoditi sredinom iduće godine, jer je reč o poslu koji nije jednostavan i jeftin - kaže Petrović. - Sa predstavnicima resornih ministarstava i firme „Farmakom“, razgovarali smo i dogovarali se o tome šta je čiji zadatak, kako bi uslovi za zdravlje ljudi bili što bolji. Želimo da se radi, ali je zdravlje najvažnije.

OPTUŽBE I ODBRANA OD kada je Zajača postala „hit priča“ kao da drugih sličnih rudarskih naselja i problema u njima nema, iz različitih uglova, lansirane su različite glasnie. Jedni su se upinjali da kažu i dokažu da su im problemi meštana tog naselja važniji od sopstvenih, upirući prst na firmu koja topi olovo, često bez odgovarajaće argumentacije, do drugih koji su branili vlasnika topionice i za ono za šta ga niko nije ni prozivao.

Petrović ističe da je deponija „istorijskog“ karaktera, nicala je decenijama, još mnogo pre nego što je „Topionica“, koja je sada u vlasništvu šabačkog koncerna „Farmakom“, privatizovana. U Zajači se pre privatizacije godinama odvijalo topljenje olova po najprimitivnijoj tehnologiji, a time i najopasnijoj po zdravlje ljudi. To nije privlačilo skoro nikakvu pažnju nadležnih, ali ni javnosti. Stvari su počele da se otkrivaju pre dve-tri godine, kada su urađene prve analize krvi kod mališana iz ovog naselja, a čiji su roditelji izrazili veliku zabrinutost. Odmah potom, predstavnici nadležnih ministarstava, uključujući i tadašnjeg ministra zdravlja, profesora dr Zorana Stankovića, sa čelnicima grada i „Farmakoma“, neposredno su razgovarali sa meštanima i dogovarali se o koracima za objektivno ocenjivanje stanja i preduzimanje odgovarajućih mera.

- Ekipe Doma zdravlja prate situaciju u Zajači. - kaže dr Zoran Nikolić, direktor Doma zdravlja. - Na stalnoj smo vezi sa Institutom za zaštitu zdravlja „Milan Jovanović Batut“ i Institutom za majku i dete. Imamo i doktorku samo za to zaduženu. Po sadašnjim nalazima nijedan mališan nije pod terapijom, a da li će eventualno biti potrebe za tim, biće utvrđeno u saradnji sa najeminentnijim zdravstvenim ustanovama. Precizne analize na kojima insistira gradonačelnik, najbolja su varijanta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije