Škola u Vrbasu: Politika u skamijama

Z. RAJIĆ

14. 06. 2013. u 21:58

Stopiran izbor direktora u OŠ „Petar Petrović Njegoš„ zbog podela u Školskom odboru. Zorana Baucala podržava kolektiv, a Biljanu Paić lokalna samouprava u Vrbasu

VRBAS - U OŠ „Petar Petrović Njegoš„ u Vrbasu biće ponovljen konkurs za direktora, jer nijedan od četiri kandidata nije dobio potreban broj glasova Školskog odbora. Opoziciona GG „Svi zajedno“ u SO Vrbas optužila je vladajuću koaliciju da za direktora škole nameće predsednicu OO JS Biljanu Paić, dok ona smatra da se oko podrške lokalne vlasti njenoj kandidaturi diže nepotrebna prašina, naglašavajući da ispunjava sve uslove konkursa i zaslužuje da posle 13 godina rada na određeno vreme dobije stalan posao.

- Politički pritisak je evidentan, jer se favorizuje kandidat skupštinske većine, a ometa sadašnji v. d. direktora škole, koji nije član ni simpatizer bilo koje stranke. Krajnje je vreme da se prestane sa stranačkim zapošljavanjem i politizacijom obrazovanja - ističe predsednik GG „Svi zajedno“ Branislav Petrović.

Na konkursu za direktora OŠ „Petar Petrović Njegoš„, od ukupno devet članova Školskog odbora (po tri predstavnika kolektiva, roditelja i lokalne samouprave), za Zorana Baucala, pedagoga i v. d. direktora, glasala su četiri, a za Biljanu Paić tri. Međutim, da bi neki kandidat bio izabran, potrebno je da dobije najmanje pet glasova ŠO.

OSVETA ILI SREĐIVANJE HAOSA? PRE najnovijeg konkursa za direktora, školu „P. P. Njegoš„ potresala je afera sa učiteljicom. Umesto Slađane Milović, za učiteljicu prvog razreda bila je primljena Jelena Zbućnović, članica SPS i Opštinskog veća. - V. d. direktora Baucal otpustio je članicu OV i vratio na posao prethodnu učiteljicu. Verovatno mu se lokalna vlast sveti zbog toga - pretpostavlja Petrović. Biljana Paić kaže da u toj školi vlada haos, koji bi kao direktorka htela da sredi.

- Baucal je dobio apsolutnu podršku Nastavničkog veća. U 90 odsto slučajeva školski odbori se rukovode voljom većine u Nastavničkom veću, pa se očekivalo da Baucal bude izabran za direktora. GG „Svi zajedno“ ne stoji ni iza jednog kandidata, ali pozdravljamo dosadašnji rad Baucala, koji je ceo radni vek u toj školi - navodi Petrović.

Biljana Paić, koja je profesor razredne nastave, a trenutno u OŠ „Branko Radičević“ u Savinom Selu vodi odeljenje dece ometene u razvoju, napominje da već 13 godina radi isključivo na određeno vreme, iako je više puta konkurisala i za direktora i za prosvetnog radnika u školama u vrbaskoj opštini.

- Majka sam troje dece, a muž mi nigde nije zaposlen. Svakog avgusta, pred početak školske godine, strepim da ću ostati bez posla jer nemam sigurno radno mesto. U specijalnom odeljenju, koje sada vodim, trenutno sam na zameni. Obratila sam se za pomoć predstavnicima lokalne samouprave i dobila njihovu podršku. Smatram da nema smisla da tolike godine radim, a da nemam stalni posao - ističe Biljana Paić.

KADRUJU ZA - JESEN

VLAST u Vrbasu, posle vanrednih opštinskih izbora 2009, formirala je koalicije DS-SDP-SPO i SPS-PUPS, a JS nema odbornika u SO.

- Mesto direktora OŠ „Petar Petrović Njegoš„, prema podeli političkog plena, dobila je DS, ali ga ustupa kadru JS, jer Palminu stranku verovatno želi da pridobije kao partnera na redovnim lokalnim izborima, koji će biti održani na jesen - objašnjava Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

milutin

14.06.2013. 22:16

"Mesto direktora OŠ „Petar Petrović Njegoš„, prema podeli političkog plena, dobila je DS"- Nažalost, škole su odavno postale politički plen, a ne mesto gde je zabranjena politika! Sve to polazi od ministra (namerno malo m), on je glavni krivac za ovakvo stanje!

Miko

17.06.2013. 22:55

Nzm, gospoda iz GG su godinama, u vlasti bili, ili pri istoj ... Od skoro su GG, a mi lokalci ih poznajemo dobro, JS je nova u Opstini, kao i neke skoro formirane partije a svi aktuelni i bivsi funkcioneri, nedaju se tako lako ... Gdja je lepo objasnila, majka je, obrazovana ... Dobro gdin iz GG nije rekao, da se zna dje je zenama mesto !!! :/