Vršac popularan kao Holivud

Jelena JOVANOVIĆ

11. 06. 2013. u 21:40

Вршац популаран као Холивуд
Mnogobrojne lokacije, zahvaljujući autentičnosti, postale pogodne za snimanje filmova i serija. Najzanimljivija železnička stanica, koja je „glumila“ Zagreb, Milano, Vinkovce, Zemun

VRŠAC - Zahvaljujući delovima grada, koji su zadržali autentičan starobanatski, romantičarski izgled, Vršac je poslednjih godina postao popularno mesto za snimanje domaćih filmova i serija, pogotovo onih čija se radnja tiče prošlih vremena. Dosad su se u tom gradu snimale scene za serije „Nepobedivo srce“, „Sva ta ravnica“, „Šešir profesora Koste Vujića“, drugi deo „Montevidea“ i film „Mrtav ’ladan“, a ovih dana je u toku snimanje serije „Ravna gora“ Radoša Bajića.

Najzanimljivija lokacija za filmadžije je železnička stanica, koja je napravljena od klinker opreme, a koja je u različitim filmskim ostvarenjima „glumila“ Zagreb, Milano, Vinkovce, kao i samu sebe. Sada se kao stanica u Zemunu vratila u 1941. godinu, kada je tu parnom lokomotivom došao niko drugi do Josip Broz Tito, čiji lik tumači Dragan Bjelogrlić.

- Vršac je postao Holivud, s obzirom na to koliko se ovde snima - šaljivo je rekao Radoš Bajić, u pauzi snimanja. - Ovde smo pre svega došli jer je zgrada vršačke železničke stanice gotovo identična zemunskoj iz 1941. godine, ali nam je izuzetno važno što smo ovde primljeni kao svoji. Jer, bez podrške našeg naroda, gradova i lokalnih samouprava, nemoguće je raditi jedan ovako veliki i društveno odgovoran projekat.

“RAVNA GORA“ 12 DANA EKIPA „Ravne gore“ će u Vršcu snimati narednih 12 dana, a za lokacije su odabrali železničku stanicu, raskrsnicu kod Adventističke crkve i jednu poljanu na putu ka Beloj Crkvi. Zbog snimanja ovih scena železnički saobraćaj ne trpi, dok će zbog snimanja u samom gradu, pojedine ulice biti zatvorene za saobraćaj.

U različitim scenama ove serije pojaviće se i više od stotinu statista iz Vršca, koji se uvek rado odazivaju kastinzima za ovakve projekte. Većini nije prvi put da su deo filmske ekipe, pa su naviknuti i na česta ponavljanja istih scena, koja, kažu, ponekad umeju da budu naporna.

- Ovo je posebno iskustvo. Sviđa mi se oprema koju smo dobili, mada su puška i šlem baš teški, a i uniforma je debela, a napolju je pretoplo. Mogu da zamislim kako je bilo pravim Nemcima kada su nosili sve ovo - konstatuje jedan mladić, koji glumi fašistu.

Među statistima se mogu videti ljudi, od doktora do đubretara, a najviše se zabavljaju mališani.

- Ovo mi se sviđa, jer mogu da budem neka druga osoba. Sada glumim ćerku - kaže sedmogodišnja Anastasija.

Filmadžije imaju i punu podršku lokalne samouprave u Vršcu, koja bez pogovora izlazi u susret njihovim zahtevima, pa su često ulice i čitavi delovi grada zatvoreni za saobraćaj.

- Rešeni smo da, koliko god je to u našoj mogućnosti, podržimo ovaj projekat. Jer, ova serija će ostati generacijama i velika je stvar biti deo nje - zaključio je Čedomir Živković, predsednik opštine Vršac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije