Od kušićkog krompira osta samo priča

J. R.

11. 06. 2013. u 06:45

Meštani Kušića kod Ivanjice masovno odustaju od gajenja povrća po kome su nadaleko poznati. Za kvalitetnu proizvodnju potrebna velika ulaganja, a malo ko to može da priušti

IVANJICA - Kušići, slikovito selo podno Javora nekada su po proizvodnji krompira bili toliko poznati da su mnogi proizvođači iz drugih krajeva Srbije na beogradskim pijacama svoj krompir lažno predstavljali kao kušićki. Danas je nažalost, od čuvenog kušićkog krompira ostala uglavnom, priča.

U ta „slavna“ vremena, pod krompirom je bilo oko 400 hektara, a gotovo nije bilo domaćinstva koje ga nije uzgajalo. Prošle godine proizvodnja je smanjena 70 odsto, a ove godine negativni trend se nastavio. Radovan Zečević, predsednik MZ Kušići, kao glavne razloge navodi to što su i ovde ostala mahom staračka domaćinstva, ali i hroničnu besparicu. U „igri“ su stoga ostali najveći proizvođači koji još imaju mogućnosti da ulože u ovu, inače, skupu proizvodnju.

- Tačno je da je prošle godine bila dobra cena, ali je rod bio slab. I to što je proizvedeno ostalo je sitno. Proizvodnja je skupa ako se radi sa elitom. Za kvalitetno seme, đubrivo, obradu zemlje, zakup njive, treba od pet do šest hiljada evra da se uloži u hektar. Malo je onih koji to mogu da priušte - kaže Zečević. Ovogodišnji krompir tek počinje da niče. Posejan je, kaže naš sagovornik, u optimalnom roku i zasada mu vremenske prilike odgovaraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije