Paraćin: Podele oko Pasuljanskih livada

Z. RAŠIĆ

30. 05. 2013. u 21:20

Odbornička grupa "Svi za Paraćin" reagovala na rešenje Vlade o vojnom poligonu. Pokret upozorava na eksproprijaciju 4.000 hektara zemljišta u opštini

PARAĆIN - Vojni poligon "Pasuljanske livade" biće proširen za 11.000 hektara zemljišta u opštinama Paraćin, Despotovac i Boljevac, a Vlada RS već je donela rešenje o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju. Na ovakvo rešenje u paraćinskoj opštini zasad je reagovao samo Pokret "Svi za Paraćin", čija je odbornička grupa pred početak prekjučerašnje sednice SO podelila pisani materijal o tome.

Ljubiša Rajić, šef te odborničke grupe, kaže da će u opštini Paraćin biti eksproprisano 4.100 hektara, što je približno 10 odsto ukupne teriorije opštine. On je za govornicom zatražio da se u SO raspravlja o tome, budući da će proširenje poligona, prema njegovom mišljenju, naneti štetu građanima.

Poligon će biti proširen na pretežno šumsko zemljište u KO Stubica, Gornja Mutnica i Buljane. To su privatni posedi građana i zemljište kojim trenutno upravlja JP "Srbijašume", u neposrednoj blizini turističkih izletišta Grza i Sisevac.

REZERVAT Prema prostornom planu RS od 2010. do 2020. godine, područje Kučajskih planina treba da dobije status rezervata biosfere u okviru programa UNESKO. Tu se nalazi najveći kompleks bukove šume u Srbiji koja je deo poslednje prašume u Evropi i brojni speleološki objekti: Lazareva, Ravanička i Bogovinska pećina, Lazarev kanjon...

Rajić je objasnio da će opštinski turistički planovi zbog toga pretrpeti veliku štetu. Sem toga, na području budućeg vojnog poligona nalaze se izvorišta Crnice, Grze i Toplika, od velikog značaja za vodosnabdevanje kraja.

- Sve je to izazvalo veliko nezadovoljstvo i uznemirenje građana. Takođe, postoji sumnja u pravu namenu poligona, pa obaveštavam odbornike o tome smatrajući da je neophodno da opština raspravlja o promenama koje se odnose na 10 odsto njene teritorije, a koje donose negativne posledice - dodao je Rajić.

U pisanom materijalu postavljeno je pitanje kako to da je sadašnji poligon bio primeren nekada mnogo većem broju vojnika, a sada nije, što sve upućuje na to da se planira prisustvo brojnije vojne sile na tom prostoru.

- "Pasuljanske livade" zbog svog geostrateškog položaja mogu biti u sferi interesovanja spoljnih faktora, a nakon strašnog iskustva koje su građani opštine Paraćin imali pre nekoliko godina sa eksplozijom vojnog magacina, potpuno smo svesni štete i opasnosti koje bi tako ogromni poligon mogao da donese - objasnio je Rajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

misljenje

30.05.2013. 21:53

Sta ce nam poligon kad imamo vojsku koja ne smije da zucne od NATO-a? Bolje da te silne pare koje dzaba trose usmjerimo na nesto drugo.

Rusi & Kinezi

31.05.2013. 08:23

Rado Srbin ide u vojnike. Do ratova 90-tih. A onda - traktorijada i bjezanija.

zoran

31.05.2013. 12:39

...sta ce vam voda...imate vucica borca protiv kriminala...sve cveta u Srbiji,ne treba ni da jedete,puste livade...bolje zna ministar odbrane sa poljoprvrednim zemljistem...to je sve za buducnost vase dece...

Ustupio sam Posed

02.06.2013. 12:22

svoj posedpored Pasuljanskih Livada ustupio sam Vojsci Srbije , ali se ne salzem sa Novim Planom da budemo Iseljeni .Planirali smo da nasa Fimra za Vojnu Industriju u oblasti Radara I Raketsnih sistema bude tu stacionirana ,sada je javljaju Pojedinici u Vladi koji bi da nas Rasele ,jer zele da Rezim ima monopol u Vojnoj Industriji .za Nasu Konstrukciju zainteresovane su 3 zemlje , Ova sadasnja Politicka Mafija samo gleda sta moze da oplevi to je izgleda Model ove ,,Drzave ,,

Gandalf

24.06.2013. 19:01

Ne treba nam vojni poligon i zatvaranje Kučaja za posetioce, već nacionalni park i turistička promocija tog najvećeg prostora očuvane divljine u Srbiji! Vojsci je zakup Pasljanskih livada istekao 2001. godine, novi ugovor nije sklopljen, tako da je krajnje vreme da kupe prnje s mesta gde bespravno borave.