Novi Sad kupuje autobusku stanicu

N. SUBOTIĆ

25. 05. 2013. u 09:39

Posle rešenja sudskog spora između grada i atp "vojvodina" došlo do novog preokreta. Odluka o kupovini stanice biće doneta sa razvojem stečaja u ATP "Vojvodini"

POSLE svih peripetija, odšteta i sporova između ATP "Vojvodina" i grada Novog Sada oko autobuske stanice koju je sagradilo ovo preduzeće, pojavio se novi preokret. Gradske vlasti, naime, kako je "Novostima" potvrdio Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, mogle bi da kupe stanicu ATP "Vojvodina", i da na nju presele međumesni autobuski saobraćaj.

Na taj način bi priča o dve autobuske stanice u Novom Sadu, koja traje već godinama, dobila zaista neočekivan epilog. Upravo ATP "Vojvodina" je stanicu sagradila na osnovu ugovora o premeštanju međumesnog autobuskog saobraćaja, koji je sa Majom Gojković, tadašnjim gradonačelnikom, potpisao Ilija Dević, tada vlasnik ATP "Vojvodine".

Ugovor, međutim, nije poštovan, jer se ovakvom rešenju usprotivio JGSP "Novi Sad", a ATP "Vojvodina" je, zbog izostanka preseljenja i planiranih prihoda, otišla u stečaj. Usledila je tužba protiv Grada, okončana na Vrhovnom kasacionom sudu, koji je nedavno iznos odštete sa 1,3 milijarde dinara, koju Grad treba da plati, smanjio na 300 miliona dinara.

IGRA POLITIČARA I BANKARA? - NEVEROVATNE su stvari koje nam se dešavaju, od smanjenja odštete, pa do ove priče o kupovini stanice - kaže Ljubomir Lelović, predstavnik oko 500 nekadašnjih radnika ATP "Vojvodine".
- Čini mi se da je ovde, u pitanju igra političara i bankara, koji su opstruisali sprovođenje odluke o naplati odštete, a sve zbog toga da se Javno gradsko saobraćajno preduzeće "Novi Sad" preseli na novu stanicu. Čudi me, međutim, kako niko ni ne pomišlja na to da se gradu vrati jaka i dobra firma, kakva je ATP "Vojvodina" bila...

- Niko još nije doneo odluku o tome da Grad kupi autobusku stanicu ATP "Vojvodina - objasnio je za "Novosti" gradonačelnik Vučević. - To ne znači da ne razmišljamo o tom pitanju. Pratićemo, naime, stečajni postupak u ATP "Vojvodina", pa ćemo u skladu sa razvojem situacije doneti odluku.

Milan Balać, direktor JGSP "Novi Sad", međutim, ističe da je ovom preduzeću, u čijem je sastavu i Međumesna autobuska stanica, najvažnije, da je presudom Vrhovnog kasacionog suda otklonjena svaka opasnost od toga da ono izgubi ovu stanicu.

- O tome šta će biti sa stanicom ATP "Vojvodina", odlučiće drugi, sud i gradske vlasti - kaže Balać.

- Što se nas tiče, stanica može da ostane na ovom mestu na kojem se nalazi još 100 godina...


NIJE IZNENAĐEN

EMIR Jašarević, pravni zastupnik Ilije Devića, nekadašnjeg vlasnika ATP "Vojvodina", kaže kako je kupovina stanice političko pitanje, ali i podseća kako je gradskim vlastima upravo neuslovnost nove stanice bila glavni argument za neispunjavanje ugovora.

- Nije moje da se bavim politikom, već da štitim interese mog klijenta, ali i ostalih poverilaca - kaže Jašarević. - Ne mogu, međutim, da kažem da mi je čudno, to što stanica, kao neuslovna, nije mogla da radi kod Devića. Sada će, valjda, ako je Grad kupi, odjednom početi da ispunjava uslove...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

MarkoNS

26.05.2013. 00:46

I sad treba da placamo gradski da bi smo stigli iz nedodjije? Nema smisla!

Građanin

26.05.2013. 12:16

Bilo bi komično da nije tragično po pverioce I radnike ATP VOJVODINA ovo razmetanje čelnika Grada Novog Sada o kupovini AS. Grad nije uplatio ni onako smanjenu štetu od 300.800.000,00 dinara, Sa kojim novcima će kupiti objekat AS. Verovatno se nadaju bankrotu ATP VOJVODINA pa da je kupe budzašto!

DJUKA

06.06.2013. 12:06

A sta cemo sa potpisnicima ugovora koji su doveli do ovoga? Verovatno će ponovo avanzovati