Žitelji Bosilegrada kod lekara idu u Sofiju

J. STOJKOVIĆ

19. 04. 2013. u 20:35

Žitelji Bosilegrada uz pomoć opštine na preglede masovno idu u susednu državu. Lane je na VMA u Bugarskoj primljen 1.641 pacijenat iz ove opštine

BOSILEGRAD - Stanovnici ove pogranične opštine koja je od Vranja, centra okruga, udaljena 100 kilometara, sve češće medicinsku pomoć traže u susednoj Bugarskoj u čemu im svesrdno pomaže opštinsko rukovodstvo.

Vladimir Zaharijev, predsednik opštine, kaže da je opština samoinicijativno, bez ikakvog formalnog međunarodnog sporazuma, odlučila da pomogne u lečenju jednog deteta na VMA u Sofiji još 2009. godine. Bio je to početak saradnje koja traje i danas.

- Uz veliku podršku i saradnju načelnika VMA generala Stojana Toneva, i bivšeg ministra za Bugare u dijaspori Božidara Dimitrova do danas je pregledano nekoliko hiljada Bosilegrađana. Samo prošle godine primljen je 1.641 pacijenat sa više izvršenih dijagnosticiranja, ultrazvučnih i rendgenskih pregleda, magnetnih rezonanci, raznih operacija kao i višednevnih bolničkih lečenja - kaže Zaharijev.

VEŠTAČKA OPLODNjA U SKOPLjU SVE veći broj pacijentkinja iz Vranja, koji se leče od steriliteta, pomoć traže u Skoplju, gde im je, kažu, jeftinije, bliže od Niša, a i - profesionalnije. - Prvi put sam veštačku oplodnju radila u Beogradu, zatim u Nišu, onda ponovo u Beogradu. Bili su to veliki troškovi. Odlučila sam, po preporuci prijateljice, da pomoć zatražim na jednoj privatnoj klinici u Skoplju - priča jedna Vranjanka.

Opština Bosilegrad je sa Bugarskom povezana pre svega na osnovu geografskog položaja i porekla stanovništva, koje je pretežno bugarske nacionalnosti, pa im odlazak na lečenje omogućava dvojno državljanstvo.

- Uloga lokalne samouprave je da obezbedi logistiku u smislu evidencije građana koji imaju potrebu za lečenjem, da organizuje besplatan prevoz do Sofije kao i pomoć oko prijema u bolnici. Ovo je izuzetan primer kako manjina može da iskoristi pomoć matične države, a da pritom ni na koji način ne ošteti državu u kojoj živi - objašnjava Zaharijev.

Procedura je vrlo jednostavna. Svaki građanin opštine Bosilegrad, koji ima potrebu za pregledom ili lečenjem na VMA u Sofiji, treba opštini da dostavi zahtev i pasoš sa navedenim pregledima koje želi da izvrši, a onda se organizuje ne samo pregled već i besplatan prevoz i moralna podrška za vreme lečenja u Sofiji.

A kad je reč o povlasticama u lečenju pacijenata sa juga Srbije, Albanci po lekarsku pomoć putuju u Tiranu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije