Ćuprija: Manje plate, lekari ljuti

Z. RAŠIĆ

11. 04. 2013. u 22:50

Posledice nenamenskog trošenja novca i viška radnika u Ćuprijskom domu zdravlja. Zarada umanjena onima koji je dobijaju iz RFZO, ostali nisu primili ništa

ĆUPRIJA - Zbog toga što su u januaru i februaru nenamenski utrošena sredstva koja je Republički fond zdravstvenog osiguranja prebacio Domu zdravlja u Ćupriji, ovog meseca RFZO dao je manje novca zaposlenima za plate.

Drugi deo martovske zarade isplaćen je sa umanjenjem od čak 35 odsto, dok je ukupna zarada smanjena za 21 procenat. Radnici koji plate ne dobijaju iz Fonda nego iz sredstava Doma zdravlja nisu primili - ništa.

Ovo je izazvalo šok među zaposlenima jer se još nije dogodilo za pet godina, koliko ustanova radi samostalno, da budu smanjene plate koje finansira Fond. Radnici su se okupili, održan je zbor, sastanak sa sindikatom i sa novim vršiocem dužnosti direktora, Nenadom Nešićem.

Zaim Sijarić, predsednik sindikata "Nezavisnost", kaže za "Novosti" da je do ovoga došlo zbog toga što je rukovodstvo zapošljavalo prethodnih godina preko svake mere, te su zbog toga nenamenski trošena sredstva.

- Mi se nećemo odreći dela zarade koji nam je oduzet jer za ovo što se desilo ne snosimo krivicu. Direktor je rekao da će zarada biti umanjena i sledećeg meseca i sve dok Fond bude prebacivao manje novca nego što je potrebno za plate - kaže Sijarić. - Zahtevali smo da nam ugovori sastanak sa osnivačem, odnosno opštinom, i da u jagodinskoj filijali RFZO pokuša da pronađe neko drugo rešenje za ovaj problem.

NIJE DOBRO OTPUŠTATI "VRUĆ krompir" od 20. marta preuzeo je novi v. d. diplomirani ekonomista Nenad Nešić (SPS). On kaže da će nastojati da zaposlenima nadoknadi umanjenje. - Radićemo na racionalizaciji, a istovremeno ćemo pokušati da obezbedimo ugovore sa RFZO za što veći broj radnika koji trenutno nisu ugovoreni. Nije dobro otpuštati ih, već obezbediti novac za plate - ističe Nešić.

Ćuprijski Dom zdravlja odvojio se od bolnice 2008. godine, među prvima u Srbiji. Odmah je usledio prijem novih radnika, u startu je zaposleno čak njih 90. Zoran Milivojević, koji je bio vršilac dužnosti više od četiri godine, sve do marta, naprimao je takođe veliki broj ljudi koji nisu ugovoreni sa RFZO i za čije plate je novac obezbeđivala ustanova.

- To je bila cirkulacija kadrova bez ikakve kontrole. Nije se znalo ko je primljen, kad i kako. Zato sada imamo oko 330 zaposlenih od kojih je samo polovina ugovorena i iz Fonda primaju plate. Za preostale, ustanova ne može da obezbedi novac - navodi Sijarić.

Kontrola utroška sredstava za 2010. i prve mesece 2011. godine pokazala je, pak, da je nenamenski potrošeno čak 118 miliona dinara sredstava RFZO.

- Ta kontrola obavljena je na zahtev sidnikata, ali izveštaj sam jedva dobio, tek nakon intervencije Rodoljuba Šabića. Ni posle toga ništa nije učinjeno. Svi snose odgovornost, pa i Ministarstvo zdravlja - navodi Sijarić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Rale

12.04.2013. 08:22

U Loznici je još veću štetu napravio novi direktor "poznati" ginekolog a višak radnika prebacuje u Opštu bolnicu tako da bez posla ostaju radnici koji godinama rade na odredjeno vreme .

Kiza

12.04.2013. 23:43

Tragedija je što je primljeno nemedicinsko osoblje, a lekara koji su potrebni, nema.

Kiosk Diskrecija

13.04.2013. 17:33

Najlakse je sada optuzivati novog v.d. NN...covek nema carobni stapic.....negde mora da se pocne i zavrce slavina ili steze kais. Ako neko ima resenje ili carobni stapic zasto ga ne ponudi.