BAČKA PALANKA - Za stočare u Obrovcu kod Bačke Palanke aflatoksin u mleku je prošlost. Po savetima veterinara, redovno daju kravama dozu zeolita i mogu se pohvaliti, na osnovu laboratorijskih nalaza, da je mleko koje isporuče prerađivačima i kupcima, ekološki bezbedan proizvod. Zanimljivo je da je Đuro Kobut, povrtar, prvi u selu počeo da koristi zeolit, koji vezuje otrovne materije ne samo iz mleka, nego i iz biljaka.

Obrovac isporuči kupcima dnevno oko 2.000 litara mleka, a već 20 dana, prema rezultatima analiza, njihove muzare daju ekološko mleko. O tome ih redovno informiše najveći kupac “Ekomil” iz Bačke Palanke, poznat po sirevima.

- Veoma smo zadovoljni što sada imamo prvoklasno mleko za naše kupce. Bio je za nas veliki udarac informacija o prekomernim dozama aflatoksina - kaže farmer Milan Marković, koji otkupljivačima dnevno isporuči više od 300 litara mleka.

On dodaje da zeolit nije skup i da to za stočare nije veliki trošak.

U VREME NAJVEĆE KRIZE - 0,1
 DRAGAN Stanimirović, vlasnik mlekare “Ekomil”, potvrdio je za naš list da nijedno od nekoliko merenja u poslednjih 20 dana nije dalo veći procenat aflatoksina u mleku iz Obrovca od 0,05, što je norma i u zemljama EU, a često je bio i manji. Merenje se obavlja u laboratoriji “Sojaproteina” iz Bečeja. - Najveći procenat aflatoksina, kad smo imali udarnu krizu, bio je 0,1, a sa zeolitom koji nabavljamo za naše stočare, on se drži pod kontrolom - izjavio je Stanimirović.

- Zeolit smo počeli da dajemo kravama u dogovoru sa veterinarom. Mojih deset krava dobije dnevno oko kilogram zeolita u prahu. Mešam prah sa hranivom, silažom, detelinom i prekrupom. Krave lepo reaguju jer im to prija - veli Marković.

U Obrovcu, međutim, nisu prvi farmeri počeli da koriste zeolit u ishrani krava, već povrtar Kobut, koji posipa listove i koren biljaka ovim mineralom. On je prvi uputio svoje komšije stočare i voćare u blagotvornost zeolita.

- Zeolit ima osobinu da apsorbuje sve otrovne materije iz živih organizama i da ih trajno veže za sebe, a znamo koliko toga ima u zemlji od upotrebe hemijskih sredstava - rekao nam je Kobut. - Takođe je važno da u vreme vlažnih perioda vegetacije zeolit vezuje buđ i plesni. Preporučujem svim paorima da ovog kišovitog proleća vode računa o svojim baštama i da na vreme intervenišu. Kada je o farmerima reč, zeolit će morati uvek da imaju pri ruci, a treba da budemo srećni što se nalazi u ogromnim količinama u našoj zemlji.

DRUGO MESTO

ZEOLIT je stena vulkanskog porekla, a upotrebljava se samlevena u prah. Najveće rezerve zeolita na planeti nalaze se u Australiji, a na drugom mestu je Srbija.