Zvezde blizu sa Bagdale

S. Babović

31. 03. 2013. u 07:43

Uspešni mladi kruševački astronomi uspeli da "uhvate" i fenomen "sakrivanja" Jupitera iza Meseca. Ljubav prema tajnama kosmosa nastala u srednjoškolskim klupama

ZA samo tri godine koliko rade zajedno, mladi astronomi Udruženja "Eureka" više stotina puta snimali su nebo, a prošle nedelje usnimili su kometu "Panstars" i to fotoaparatom "nikon" sa objektivom od 55 milimetara. Zaljubljenici u astronomiju redovno postižu sjajne rezultate u osmatranjima kosmosa, a svoju ljubav prema ovoj nauci, nastalu u Kruševačkoj gimnaziji, prenose na mlađe generacije.

- Dok su moji drugari gledali filmove, ja sam gledao u zvezde - priča Aleksandar Ristić, jedan od kruševačkih astronoma. - Kad sam bio potreban nekom od prijatelja u večernjim časovima, znali su gde da me potraže. Nakon nekoliko godina, počeo sam da čitam o astronomiji i jednom prilikom pozvan sam na događaj "Novembarsko astronomsko veče na Jakši". Onog trenutka kada sam ugledao teleskop, shvatio sam da događaj nije šala. Tu sam napravio svoje prve video snimke i fotografije nebeskih objekata. Od tog trenutka nisam propustio nijedan događaj vezan za astronomiju.

Mladi naučnik Zoran Tomić, koji je na dva fakulteta u Nišu (Ekonomski i Prirodno-matematički) kaže nam da se trude da omasove astronomiju i srodne nauke i da u tome imaju rezultata.

- Pomažemo učenicima u takmičenjima iz astronomije, držimo im predavanja, a aktivni smo i u istraživačkim projektima i raznim astronomskim manifestacijama - priča nam Zoran Tomić, predsednik AU "Eureka", gde svi rade volonterski. - O tome koliko smo uspešni u promociji nauke govore i utisci ljudi van Kruševca koji su prisustvovali našim akcijama.

OPSERVATORIJA JEDNA od najvećih želja Astronomskog udruženja "Eureka" je da Kruševac dobije malu opservatoriju. Članovi udruženja, koji su aktivni i u Istraživačkoj stanici Petnica, nadaju se podršci Kruševljana i grada kako bi dobili svoju posmatračku stanicu.

Samo u poslednjih godinu dana, kruševački astronomi usnimili su niz atraktivnih pojava na nebu. Prošlog jula, pošlo im je za rukom da sa Bagdale "uhvate" fenomen "sakrivanja" Jupitera iza Meseca, a taj "tranzit" dogodiće se naredni put tek 2020. godine.

- Tom prilikom smo uspeli da sa veb kamericom uz pomoć reflektora i dva teleskopa snimimo zalazak Jupitera iznad Meseca koji je počeo oko 3.15 i završio se oko 4.15 - kaže gimnazijalac Miloš Stanković, neumorni član "Eureke".

U junu su usnimili dragocenu pojavu tranzita Venere, šestog od 17. veka. Više od 70 Kruševljana pratilo je njihov poduhvat. Sredinom avgusta su "uslikali" sa Jastrepca "perside". Registrovali su 30 meteora, što je najveći broj primećenih "minijatura" na nebu u prethodne tri godine.

Predrag Agatonović, osnivač AD "Bor" i vlasnik sajta "Svemir" ističe da je AU "Eureka" jedno od najaktivnijih u zemlji. Astronomi sarađuju sa istaknutim kolegama iz Astronomskog društva "Alfa" koje godinama radi pri Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

- Naš moto glasi "Nebo je granica", a takve ciljeve smo i postavili sebe u budućnosti - poručuju astronomi, čiji su posmatračke misije veoma gledane i na "Jutjubu".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije