KOSJERIĆ - Udruženje potomaka ratnika od 1912-1920. „General Ljubomir Marić“, i ove godine, nagradilo je najbolje literarne radove na temu učešća naroda ovog kraja u Srpskim oslobodilačkim ratovima.

Po oceni žirija, najbolju i najpotresniju priču pod naslovom „Slava, to je strašno sunce mučenika“ - koja govori o patriotizmu i junaštvu srpskih ratnika - napisala je Milica Marinković, učenica Tehničke škole. Nju je Udruženje potomaka ratnika, koje i na ovaj način čuva tradicije slavnih peredaka, nagradilo desetodnevnim boravkom na Krfu, pa će u Grčkoj imati priliku da poseti ne samo čuveno Srpsko groblje, već i ostala znamenita mesta, te se pokloni senima palih.

Ni autori ostalih sedam zapaženih radova nisu ostali bez nagrada. Predsednik Udruženja, Dragan Vujić, uručio im je najnovije izdanje knjige „Dnevnik Vitomira Pantića“...

Inače, interesovanje kosjerićkih srednjoškolaca za balkanske i Prvi svetski rat podstaknuto je ne samo aktivnim radom pomenutog Udruženja, već i publiciste Radojka Čelikovića, koji je o učešću naroda sreza Crnogorskog u tim burnim događajima napisao četiri knjige krcate podacima. Između ostalih, obelodanio je i podatak da je iz kosjerićkog kraja u te ratove otišlo 3.350 vojnika - što je, u odnosu na broj stanovnika, najviše iz svih drugih opština užičkog kraja. jednako je, međutim, vredan poštovanja i podatak da je čak 2.100 junaka ostavilo kosti na braniku otadžbine.

Među njima je, navodi Čeliković, 17 nosilaca „Karađorđeve zvezde“ i na desetine viših oficira. Tako su iz ovog kraja ostale upamćene i slavne ličnosti, poput generala Ljubomira Marića, ministra vojske i mornarice, ili armijskog đenerala Svetomira Đukića, osnivač Srpskog olimpijskog komiteta.

IZ AKCIJE U AKCIJU

ZA nepune četiri godine, Udruženje potomaka starih ratnika realizovalo je brojne akcije, uvrstivši se u red najaktivnijih na području opštine. Tako je podignut spomenik generalu Ljubomiru Mariću, a Udruženje je štampalo i memoare ovog nosioca 17 domaćih i 12 inostranih odlikovanja. Isto tako, prilikom obeležavanja dva veka crkve brvnare u Sečoj Reci, obnovljena su slova na krajputašima i polovina ih je preseljena pod krov...

Inače, pobednik lanjskog konkursa bila je Jelena Vukosavljević, takođe učenica Tehničke škole, koja je putovala u Grčku.