Zrenjanin: Kralj na referendumu

Sl. PAŠIĆ

11. 03. 2013. u 21:07

U Zrenjaninu nova inicijativa za promenu naziva grada, ovoga puta iz GO DSS. Zahtev članice vladajuće koalicije za povratak imena Petrovgrad

ZRENJANIN - Malo-malo, pa stranke iz Zrenjanina žele da promene ime grada.

Posle nedavne (neuspele) inicijative iz GO SPO, sada iz GO DSS stiže najava da će takođe zahtevati da se Zrenjaninu vrati staro ime - Petrovgrad, kako se grad po oslobodiocu Kralju Petru I Karađorđeviću zvao od 1935. do 1946.

- Nedopustivo je da nam je grad jedini zadržao ime iz komunističkog perioda, i to po imenu narodnog heroja, za koga većina ljudi u gradu ne zna ko je bio i čime je zaslužio takvu čast - saopštava GO DSS, uz najavu da će tokom nedelje detaljnije obrazložiti inicijativu, te uz neskrivenu ljutnju zbog potiranja istorije i korena grada.

DSS je, inače, deo aktuelne koalicije (SNS-SPS) koja upravlja Zrenjaninom, a iz njenih redova je i Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika. Na nedavnim dopunskim izborima za poslanika u Skupštini AP Vojvodine, kandidat DSS dobro je prošao. Nije se, doduše, našao u drugom krugu, ali stranka je saopštila da je srećna što je po broju osvojenih glasova (konačno) nadmašila "tradicionalnog protivnika" - Čankovu ligu.

Da li osokoljen "vetrom u leđa", ili iz drugih razloga, sada GO DSS želi da menja ime grada. Verovatno će to učiniti prikupljajući potpise na peticiji, koja bi morala da dobije "zeleno svetlo" Skupštine grada i obavezno se nađe na referendumu. Od uvođenja višestranačja u Srbiji, krajem osamdesetih, jednom je već pokušana referendumska izmena naziva.

IMA GRB, NEMA DAN KADA je 2008. proglašen gradom, Zrenjanin je dobio grb - onaj stilizovani iz 1769. sa motivom Uspenja Presvetle Bogorodice. Međutim, stranke nikako ne mogu da se slože oko praznika grada, pa se paralelno obeležavaju 17. novembar - Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, i 2. oktobar, dan kada je 1944. Zrenjanin oslobođen od nemačkog okupatora.

Iskorišćena je, naime, prilika kada se uklanjao spomenik Žarka Zrenjanina, odnosno, vraćao spomenik kralja Petra u centar grada. Heroj je morao da ustupi mesto kralju (više pod izgovorom obnove starog centra, nego što je to bila volja građana), koji su ipak rekli "ne" promeni imena.

Zanimljivo je da je u svojoj dugoj istoriji grad na Begeju nekoliko puta menjao ime. Od osnivanja, u prvim decenijama 14. veka, zvao se Bečkerek, pa Veliki Bečkerek, da bi 1935. promenio ime u Petrovgrad. S obrazloženjem da mu je ono prethodno bilo "strano, tuđe i nametnuto". Kada su nemački okupatori 1941. ušli u grad, srušili su prvo spomenik kralju, a Petrovgrad je postao Gros Bečkerek. Da bi 1946. promenio ime u Zrenjanin, po revolucionaru i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Skoro je nepoznato da se Zrenjanin, u jednom burnom periodu svoje istorije, nazivao i Nova Barselona?! Španci su se našli u Banatu početkom 18. veka, kada su Habzburzi izgubili vlast u ovoj pirinejskoj zemlji. Deo svojih pristalica preselili su u Beč i Peštu, a prva grupa Katalonaca naselila se u današnjem Zrenjaninu krajem 1735. Grad su nazvali Nova Barselona, ali nisu dugo izdržali u njemu - nije im odgovarala banatska močvarna klima i za nekoliko godina sve ih je pokosila kuga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

ercov

11.03.2013. 21:18

Pa red bi bio da se napokon skine ljaga sa laznim herojem Zrenjaninom i da se vrati pravom oslobodiocu Kralju Petru.

Francesco

12.03.2013. 10:31

@ercov - Pa ako ćete već da ispravljate krive Drine vratite Zrenjaninu pravi stari naziv Bečkerek. Da li je Žarko Zrenjanin pravi heroj ili nije danas je stvar politike, nikako zasluga. Vidim da Srbi žele "nacionalnim buđenjem" u Vojvodini da kompenzuju gubitak Kosova i dela juga Srbije. Ne treba zaboraviti da su Mađari u Vojvodini od 10. veka. E sad, zvuk ratnog bubnja je najsličniji zvuku praznog stomaka pa vi sad vidite.

Мики

14.03.2013. 01:53

@ercov - @ Francesco: А шта је узрок свих тих ваших халуцинација?

Aleksandar69

14.03.2013. 13:54

@ercov - Tvoja lucidnost i perfektno poznavanje istorije,gramatike,pravopisa......Pa čoveče Ti si genija za vožnju!

Мики

12.03.2013. 02:42

@banaćanin - Беспослене комуњаре (а не "беспослени поп") обавиле су свој прљави посао "крстећи" Петровград по имену убице Жарка Зрењанина. Узгред: знате ли можда како је "јуначки" скончао дотични "народни херој" по коме - на срамоту свих нас - Петровград и данас носи име?

Мики

14.03.2013. 01:43

@banaćanin - @ Aleksandar69: А да, за почетак, ви НЕ ЗНАЛИЦЕ ипак научите макар да пишете? Било да вам је то "69" годиште или број година које имате, заиста вам је (пре)касно да сада учите било шта изузев писања и читања.

Aleksandar69

14.03.2013. 11:21

@banaćanin - Miki,nisi mi odgovorio na pitanje!A drugo pošto vidim da "odlično" barataš i sa gramatikom i pravopisom,zamolio bih Te i za taj odgovor,gde sam pogrešioPotrudi se znam da možeš,a ne samo kao švaba tra -la -la!U pitanju nioje godište ni broj godina već poza!

Шећерко

12.03.2013. 12:18

Требало би прво израчунати колико кошта само замена свих докумената,табли и меморандума, ту цифру објавити у питању на референдуму (колико сваки грађанин треба да плати за замену личних докумената) па тек онда мењати.

Мики

14.03.2013. 01:56

@Шећерко - Вероватно је неко питао "грађане" + расписивао референдуме и онда кад су Петровграду комунисти променили име у Зрењанин???

Sheena

12.03.2013. 17:16

SPO je zapoceo ovu inicijativu, zasto je DSS kopira? Koliko kod da se trude, kopija je bleda! Za SPO i Petrovgrad!

Nikola Popovic

12.03.2013. 17:17

Setili ste se posle 23 godine.Na ovome SPO insistira od osnivanja.Sta se ovo desava sa idejama Vuka Draskovica?Svi ga osporavaju a njegove ideje plasiraju kao svoje.

Miro Markovic

12.03.2013. 17:45

Miro Markovic. Kad su Crnogorci promenili Titograd u Podgoricu, cim je Tito umro, moze i Zrenjanin da se vrati na svoje staro srspko ime - Petrovgrad. Zrenjanin je bio obican Titov sibicar, dok je Petar bio kralj svih Srba i oslobodioc svih juznih Slovena od Turaka, Madjara, Austirjanaca, Italijana, Nemaca, i Bugara. Njemu pripada vise postovanja neko ijednom drugom srpskom vladaru i kralju.

Jovanium

12.03.2013. 18:11

Bravo za DSS. Uvek ste bili poznati po naprednim idejama. Bolje da ste doveli nekog stranog investitora ili napravili plan za oporavak Jugoremedije ili Šinvoz-a. Zrenjanin je naš grad i uvek će to biti.

Ni po babu ni po stričevima.

12.03.2013. 22:49

Postojao je taj grad i pre Petra Karađorđevića. Nije ga on sazidao pa da po njemu nosi ime. Treba da se zove Bečkerek, kao što se zvao od osnivanja. Dosta politike u imenima gradova naselja i ulica !

Goran Djordjevic

13.03.2013. 00:05

Koliko se meni cini ovu inicijativu je zapoceo SPO.Postenije bi bilo da su rekli da se prikljucuju inicijativi SPO-a.A ovo samo govori da je DSS jedna bezidejna stranka koja pokusava da krede tudje ideje.

Marko Miladinovic

13.03.2013. 00:41

Inicijativu je pokrenuo SPO, a ne DSS i to treba jasno naglasiti, jer je SPO jedina stranka koja se stvarno bori za povratak casti kraljevske dinastije , koja joj po svim merilima pripada.

Kreator68

13.03.2013. 00:53

SPO je već pokrenuo ranije ovu inicijativu koja je za svaku pohvalu. Dodatni pritisak od strane dss samo će, verujem, ubrzati donošenje odluke o vraćanju imena Petrovgrad.

Саша Митровић

13.03.2013. 05:24

Подржавам предлог, али колико се ја сећам, неко је ово већ предложио. Тако да би био ред да господа из ДСС признају да подржавају предлог ГрО СПО Зрењанина...