Niški lobi na dugom štapu

D. MILJKOVIĆ

27. 02. 2013. u 20:31

Od 12 narodnih poslanika iz niškog kraja najaktivnija dvojica opozicionih DSS i DS. Milan Lapčević podneo čak 47 amandmana. Socijalisti najmanje za govornicom

NIŠ - Istraživači Otvorenog parlamenta pratili su i analizirali aktivnost narodnih poslanika iz niškog kraja od 31. maja, kada je konstituisana Narodna skupština, do kraja prošle godine. Najaktivniji za govornicom i u podnošenju amandmana, bili su poslanici DSS Milan Lapčević i DS Dušan Milisavljević.

Poslanici Ivana Dinić (SPS), Ljubica Mrdaković Todorović (SNS) i Dejan Rajčić (NS) bili su najodgovorniji kada se glasalo o zakonima, jer su izglasali sva 103 zakona do sada. Međutim, poslanica SPS nije nijednom izašla za govornicu, a njen primer slede i partijski kolega Slavoljub Vlajković i poslanik DS Boško Ristić.

Najviše amandmana podneo je Milan Lapčević, čak 47, ali su mu usvojena samo dva. Kaže da ga to ne obeshrabruje i da će nastaviti da predlaže najbolje dopune zakonskih rešenja.

- Od 2008. godine aktivno učestvujem u radu Skupštine i nastaviću da se tako ponašam bez obzira na to da li sam predstavnik vlasti ili opozicije. Trudim se da budem predstavnik svih Nišlija koji su glasali. Smeta mi što se ponekad ne usvoji neki amandman koji se tiče juga Srbije, kao što su bile subvencije za mleko. Podneo sam amandman da i stočari iz ovog dela zemlje dobijaju sedam dinara po litru, iako ne isporučuju 1.000 litara mleka mesečno. Nerealno je očekivati te količine mleka od seoskih gazdinstva u planinskim predelima. Međutim, nisam imao podršku kolega iako su mi svi nezvanično čestitali, a posle glasanja su samo slegali ramenima - kaže Lapčević.

Jedan od njegovih usvojenih amandmana bio je na Zakon o budžetu po kome će se od transfera Vojvodine odbiti sredstva koja su data Razvojnoj banci Vojvodine, ukoliko banka propadne. Po jedan usvojeni amandman imaju Ljubica Mrdaković Todorović i Branislav Jovanović (URS).

SLUŠAJU PARTIJU, A NE GLASAČE DRAGAN Đorđević, predstavnik Otvorenog parlamenta, ocenjuje da su narodni poslanici još "vojnici partije", a ne pravi predstavnici glasača. - Partijski interesi su često ispred interesa sredine koja je za njih glasala. Polako se menja svest, jer su svesni da je njihov rad javan i da će morati da polažu račune u sledećoj izbornoj kampanji. Teško da će neko opet glasati za kandidata koji nije izneo nijedan problem ili uticao da se oseti neki boljitak - smatra Đorđević.

Ideja da se napravi niški lobi sa poslanicima vlasti i opozicije nikada nije zaživela.

- Sa 12 poslanika činimo pet odsto ukupnog broja predstavnika naroda u Skupštini što nije zanemarljivo - ukazuje Lapčević, koji je dosta govorio i o drugim problemima Nišlija, a na tom polju bio je aktivan i Dušan Milisavljević (DS), koji je drugi po pojavljivanju za skupštinskom govornicom. Njih dvojica su potencirali problem isplate zaostalih zarada za 5.000 radnika koji imaju izvršna sudska rešenja.

Od poslanika su se javljali i Zoran Radovanić (SPS), pomenuti Jovanović, Todorovićeva i Miomir Stojanović (SNS) koji je zahtevao preispitivanje sporne privatizacije "Nisala" i pokretanje stečaja u "Građevinaru".

Glas Boška Ristića (DS) i socijalista Slavoljuba Vlajkovića i Ivane Dinić nije se čuo.

- Ne znači da nećemo da govorimo, ali su do sada na dnevnom redu bile teme za koje nismo nadležni. Svoj doprinos daću prilikom donošenja zakona iz oblasti građevinarstva - pravda je Vlajković.

HAJDAREVIĆ NAJAKTIVNIJI

NOVI PAZAR - Od šestoro poslanika iz Sandžaka, četvoro iz vladajuće većine i dva iz opozicije, u poslednjih šest meseci najaktivniji je bio Kenan Hajdarević, poslanik iz Priboja (LDP) koji je 32 puta prisustvovao glasanju, jednom je glasao "za", sedam puta "protiv" i jednom uzdržan, dok 23 puta nije glasao.

Kako je ispred nevladinih organizacija koje su pratile rad poslanika iz Sandžaka istakla novinarka Slađana Novosel, Hajdarević je predložio 62 amandmana, od kojih je samo jedan usvojen. U parlamentu je govorio 16 puta, od čega je imao 13 govora i tri replike.

Poslanici iz Sandžaka su i Emir Elvić (BDZ) iz Novog Pazara, Bajro Gegić iz Tutina i Enis Imamović iz Novog Pazara(SDA), Mujo Muković iz Tutina i Milanka Jeftović Vukojičić iz Priboja (SNS).
(M. N.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

smederevac

27.02.2013. 22:12

Koji poslanici SPS i o čemu oni da pričaju kad su na vlasti samo do novih izbora a nadam se da će biti brzo. Oni stari su bili lo....ali sa stilom, pravi maheri što ne opravdavam ali poštujem a ovi novi isti su ali potpuno bez stila!? Pa pogledajte samo našu poslanicu iz Smedereva - šta ona da kaže i koga ona da predstavlja? Prošlost katastrofalna, sadašnjost nedefinisana a svi su izgledi da je i budućnost prazna a što je najgore sve se sazna tek kada dođe na funkciju.

stari smederevac

27.02.2013. 23:26

Bravo sugrađanine, valjda ćemo jednom da rapravimo ko nas i gde predstavlja i ko je te osobe birao.Sva tri poslanika su nam bruka i sramota ali moramo priznati da smo mi bar za ovu dvojicu godinama glasali.Ova treća nije odavala utisak osobe iza koje stoji zaista ružna prošlost a kako se priča ništa ni sadašnjost nije bolja-naprotiv.Pored svega uspela je da od Gradskog SPS,čiji je predsednik napravi pravi cirkus i otera sve što je pametno bilo.Valjda ljudi beže od b.....!?

Zoran1

28.02.2013. 02:41

Samo "12 Narodnih poslanika iz niskog kraja". Da u tom niskom kraju zivi 100 miliona stanovnika 12 poslanika bi bilo sasvim uredu ali sumnjam da ima toliko stanovnika. Mozda bi bilo daleko bolje da zadrze samo dva poslanika a onim drugi 10 dati motike i poslati ih nazad na njivu gde bi bili korisniji i manje ometali funkciju drzave.

Dobro je

28.02.2013. 10:35

Dobro je da se videlo da ima nezainteresovanih za obavljanje duznosti za koje im je ukazano poverenje. Sad lepo vratiti poverenje i dati ga onima koji ce kvalitetno predstavljati nisku oblast , a ne da uzimaju pare za dzabe.

Kraljevcanin

28.02.2013. 15:30

Vi ste super.Nasi poslanici su tek prica za sebe.Njih troje iz SNS jos nisu progovorili nijednu rec za skupstinskom govornicom,Za Zorana Bojanica i ima opravdanja,jer je opravdano odsustvovao sa vecine sednica,ali za gospodje Aleksic i Obradovic apsolutno nema opravdanaj.Srdjan Spasojevic iz Nove Srbije u proslom sazivu je bio medju aktivnijim ali se i on sada ucutao.Kada bi se napravila anketa medju Kraljevcanima ko su njihovi predstavnici u Parlamentu 90 odsto nebi znalo.

Beograd poslao poslanike cele Srbije

01.03.2013. 03:33

Naši poslanici su ogromnom većinom iz Beograda. "Poslati" iz Beograda da zastupaju celu Srbiju. "Narodni" poslanici - beogradski poslanici. Zato je van Beograda i ovako kako jeste.