MAČVANSKA MITROVICA - U OŠ "Dobroslav Radosavljević Narod", za poslednjih dvadesetak godina, od kancera disajnih organa i jetre umrlo je 11 nastavnika. Škola je sagrađena pre pola veka od azbestnih ploča, a proteklih petnaestak godina svakim danom sve više đaka se žali na probleme disajnih organa, pa roditelji peticijom traže da se nađe rešenje, ili, u protivnom, decu neće više slati na nastavu. Višegodišnja usmena i pisana obećanja grada Sremska Mitrovica i Ministarstva prosvete oko izgradnje nove škole, ostali su "mrtvo slovo na papiru".

- Džaba godinama ukazujemo na pogubne posledice po nastavno osoblje i đake, organizovanjem nastave u zgradi sagrađenoj od azbestnih ploča. Dokumentujemo koliko je kolega umrlo od kancera kao direktne posledice višegodišnjeg udisanja opasnog azbesta i ukazujemo na sve veći broj učenika sa problemima disajnih organa, pa čak do pojave leukemije - razočarano podseća Jelena Gadžurić, profesor srpskog jezika. - Uglavnom svi na jedno uvo čuju, a na drugo ispuste. A, svima su puna usta zaklinjanja u decu, sve dok ne treba nešto konkretno, a ovoga puta i hitno, uraditi.

Pre pola veka, davne 1963. godine, podignuta je školska zgrada površine 1.800 kvadratnih metara. U pomanjkanju novca, umesto od čvrstog materijala, nikla je školska zgrada od azbestnih ploča. Uveravani su prosvetari da je montažni objekat samo privremeno rešenje. Čim se dođe do "nekih para", gradiće se nova škola od čvrstog, trajnijeg, materijala, tada je "čvrsto" obećavano. Kako su, međutim, godine prolazile, obećanje tadašnjih vlasti, kao i njihovih naslednika, padalo je u zaborav. Umesto nove škole, staru su zgradu samo krečili i krpili. Kako je vreme odmicalo, nastava se organizovala sa strepnjom. Nema dana da se neka od azbestnih ploča sa zidova ili tavanice ne uruši. Fijukanje vetra, u jesen i zimi, kroz bušne učionice i kabinete podseća na rezigniranu "sonatu", a kada oluja oduva i ceo prozor i označi "tuš", đaci moraju kućama. I sama fiskulturna sala podseća na neko mitraljirano bojno polje.

NOVO OBEĆANjE NADLEŽNIH NA vidiku je gradnja nove školske zgrade u Mačvanskoj Mitrovici. - Idejni projekat je urađen. Imamo obećanje da će do kraja maja biti gotov i glavni projekat - naglašava direktor Papić. - Nova školska zgrada, površine 4.500 kvadratnih metara, košta 485 miliona dinara. Novac za gradnju obećan je iz gradske kase Sremske Mitrovice i Ministarstva prosvete. Ostaje pitanje početka gradnje.

Danas su najveća opasnost čestice azbesta koje udišu nastavnici i đaci koji u takvom prostoru provedu po pet, šest sati dnevno. Opasnost je tokom cele školske godine, a ne zna se kada je gore, da li zimi, kada se greje, i "zidovi dišu", ili leti, kada lete čestice prašine otpadanjem azbestnih ploča.

- Sve je dotrajalo. Zidovi, tavanice i krov prete da se uruše - pribojava se najgoreg Slađan Papić, direktor škole. - Rešenje je pod hitno gradnja nove školske zgrade. Svako dalje odlaganje može da ima još pogubnije posledice po zdravlje, kako dece, tako i nastavnog osoblja.


ČEKANjU KRAJ

PUTEM peticije koju je potpisalo 1.500 meštana, od ministra prosvete i čelnih ljudi grada, ultimativno se traži brzo iznalaženje rešenja, kako bi nova školska zgrada bila izgrađena. Razlog je briga za zdravlje dece svakodnevnom izlaganju kancerogenim česticama azbesta.