KOSJERIĆ - Zbog nesigurnog plasmana i niske cene, krompir proizveden na Goliji, Zlataru, Povlenu, Guči i drugim krajevima Moravičkog i Zlatiborskog okruga, često je prodavan u bescenje, a katkad je iz podruma i trapova punio potoke i jaruge. Spasonosno rešenje ponudila je firma ITN “Eko Povlen” iz Kosjerića, vlasnik nekad najveće hladnjače u Zlatiborskom okrugu u kojoj je zamrzavano i po 2.000 tona maline.

Stručnjaci iz ITN - (implementacija novih tehnologija) u dogovoru sa lokalnim vlastima, odlučili su da u velikoj hladnjači urede prostor za odlaganje i čuvanje krompira. Oko 500 tona krompira moći će da se uskladišti i čuva uz određenu vlažnost i temperaturu od 4,5 stepena, i tako zadrži svežinu.

Vlasnik ITN Dragan Marković, otkriva da je nova tehnologija izum holandske firme “Tolsman”, a od pre dve godine njen zastupnik za Srbiju je beogradski ITM, pa se vrhunske tehnologije i inovacije primenjuju i za druge vrste voća i povrća.

- Velikog udela u realizaciji projekta imao je predsednik opštine Milijan Stojanić. On je uspostavio vezu sa rukovodstvom beogradske firme i pridaje veliki značaj razvoju poljoprivrede, te se nadamo da će Kosjerić postati svetski brend za krompir. Saradnja sa ITN “Eko Povlen” pospešiće razvoj i drugih voćnih i povrtarskih kultura u 27 naših sela - tvrdi inženjer Dragan Jovanović iz opštinske Poljoprivredne službe.


NOVI PROGRAMI

- ZAHVALjUJUĆI ITM “Eko Povlen” koja bi trebalo da obezbedi izvoz i distribuciju krompira, raduje nas i obećanje direktora Dragana Markovića da će ova firma u Kosjeriću početi da proizvodi razne vrste džemova, marmelada i zimnice, što će biti veliki podsticaj našim proizvođačima da pored maline i šljive, zapate i drugu proizvodnju - kaže predsednik opštine Milijan Stojanić.