Kosjerić: Narod čuva krajputaše

T. PAUNOVIĆ

21. 01. 2013. u 07:27

Žitelji nekadašnjeg Crnogorskog sreza ne zaboravljaju svoje junake. Misija Radojka Čelikovića i Dragana Vujića "oživljava" slavnu istoriju

KOSJERIĆ - Publicsta i istoričar Radojko Čeliković, i Dragan Vujić, predsednik Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. "Ljubomir Marić", svaki na svoj način, najzaslužniji su što narod u ovom kraju dobro zna istorijsku prošlost i čuva tradicije svojih predaka.

Čeliković je u tri izdanja "Hronike Kosjerića" zapisao sve o učešću naroda ovog kraja u borbama za odbranu otadžbine, pa proizilazi - gledano po broju stanovnika - da je u čitavom užičkom kraju najviše stradao upravo narod tadašnjeg sreza crnogorskog. Konkretno, u ratove je krenulo 3.350 vojnika, a čak 2.100 junaka ispustilo je dušu na nekom od bojišta, na braniku otadžbine. Među njima je i 17 nosilaca "Karađorđeve zvezde", a u najveće vojne ličnosti ubraja se general Ljubomir Marić - ministar vojske i mornarice, inače nosilac 17 domaćih i 12 stranih odlikovanja. Upravo njemu, Udruženje je lane podiglo spomenik i izdalo monografiju o vojničkim i državnim zaslugama.

Drugi znameniti zemljak, đeneral Svetomir Đukić, bio je istaknuti ratnik, ali i osnovač Srpskog olimpijskog kluba, te dugogodišnji član Međunarodnog olimpijskog komitata...

I, dok Čeliković i dalje po arhivama traga za novim podacima, Dragan Vujić se - obavljajući dužnost predsednika Udruženja potomaka starih ratnika - posvetio praktičnim poslovima, među kojima je izdavanje publikacije "Naš trag", u kojoj se objavljuju sećanja i fotografije starih ratnika. Posebno je, međutim, važno što je oko stotinu spomenika -krajputaša izvađeno iz korova!

- Jedan broj ovih belega smešten je na uređeni prostor kod Kosjerićke crkve, a lane, povodom obeležavanja dva veka crkve-brvnare u Sečoj Reci, na pedesetak krajputaša obnovljene su slike, slova i epitafi.

Istovremeno, u porti su podignute i dve drvene građevine, takozvanie sobašice, u kojima je "postrojeno" 20, a "useljenje" čeka još 30 krajputaša. Ostali su dati na čuvanje daljoj rodbini ili komšijama - objašnjava Vujić i dodaje da će svi ovi spomenici biti fotografisani, a tekstovi prepisani, pa će Kosjerić dobiti jedinstvenu kamenu knjigu istorije.

ZAVET MAJKE RADOJKE

JEDAN krajputaš nalazi se ispred kuće Miljka Perišića, u glavnoj gradskoj, Karađorđevoj ulici. Na njemu je ime Vukašina Radovanovića koji u 23 godini, usled posledica ranjavanja, "ispusti dušu u Timočkoj bolnici". Beleg jedincu podigla je majka Radojka, a kada je morala da proda parče zemlje na kojoj je spomenik, ostavila je zavet kupcu, Božu Perišiću, da ga čuva i ne premešta. Domaćin je sve ispoštovao, te "obavezu" preneo na sina Mijalka, a ovaj na sina Miljka (na slici).

Svojevremeno je tuda trebalo da prođe trasa novog puta, pa su Perišići jedva namolili nadležne da malo skrenu džadu. Od tada, klupa pored spomenika Vukašinu Radovanoviću predstavlja mesto redovnog okupljanja starih i mladih žitelja naselja Beli gaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije