Novi Sad: Prva presuda za seksualnu diskriminaciju

Tanjug

09. 01. 2013. u 17:03

Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je pravosnažnu presudu kojom je utvrđeno diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije protiv M.A. (25) iz Vršca od strane kolege Daria K. (26) iz Vlajkovca

BEOGRAD - Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je pravosnažnu presudu kojom je utvrđeno diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije protiv M.A. (25) iz Vršca od strane kolege Daria K. (26) iz Vlajkovca, i to je prva presuda te vrste, saopštila je danas Gej strejt alijansa (GSA).

Diskriminacija je vršena nekoliko meseci u kontinuitetu na radnom mestu u privatnoj firmi u Vršcu, gde su obojica bili zaposleni, navodi se u saopštenju GSA koja je zastupala oštećenog.

Ovo je prva pravosnažna presuda u Srbiji po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije koja se tiče diskriminacije izvršene na radnom mestu zbog drugačije seksualne orijentacije, ističe GSA.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda je Dariu K. naloženo da oštećenom M.A. isplati 180.000 dinara za pretrpljene duševne bolove zbog povreda prava ličnosti, ugleda i časti, kao i da Pravnoj službi GSA nadoknadi sudske troškove u iznosu od 99.000 dinara.

GSA navodi da je veoma zadovoljna konačnom presudom Apelacionog suda u Novom Sadu i relativnom brzinom procesa, a takođe je zadovoljna i obrazloženjem presude kao i činjenicom da Apelacioni sud nije vratio predmet na ponovno suđenje, što je česta praksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije