Zrenjanin: Prevare sa zemljištem

Sl. PAŠIĆ

09. 11. 2012. u 06:20

U Zrenjaninu lokalni antikorupcijski forum sprečio „preplaćivanje“ komasacije vredne milion evra. U bespotrebnom postupku, cena po hektaru iznosila bi čak 180, umesto 50 do 60 evra

ZRENjANIN - Posle toliko priča o nužnosti preispitivanja mnogih javnih nabavki jer su čest izvor korupcije, u Zrenjaninu su učinili prvi konkretan korak na ovom planu, a gradska vlast na dobrom je putu da spreči arčenje novca poreskih obveznika.

Ispit u borbi protiv korupcije, zapravo, položio je Lokalni antikorupcijski forum (LAF), osnovan prošle godine sa ciljem da se uhvati ukoštac sa ovom pošasti našeg društva. Aktivisti LAF nekoliko meseci ispitivali su ugovor o izvođenju geodetsko-tehničkih i drugih radova na komasaciji i obnovi premera u katastarskoj opštini Botoš. Utvrdili su da je zaključen suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i da se mora poništiti.

- Javna nabavka „Komasacija-Botoš“ nalazila se u planu nabavki Grada Zrenjanina za 2011. U odluci i konkursu, međutim, nezakonito je definisana kao javni radovi. To je omogućilo da se ublaže uslovi konkursa za angažovanje geodetskog preduzeća. Svoje reference prikazali su za proteklih pet, a ne tri godine, kako je predviđeno kada su u pitanju usluge - kaže Dane Mašić, koordinator LAF, ističući da zbog formalno-pravne greške štetu mogu trpeti poreski obveznici sa teritorije Zrenjanina.

NEOPHODNO PREDSEDNIK komisije za komasaciju u Botošu, Goran Markov, kaže da je reč o jednoj od najsloženijih operacija koja za cilj ima novi način uređenja prostora. Pored novog oblikovanja granica parcela radi ukrupnjavanja poseda, komasacija podrazumeva i novu projekciju atarskih puteva i kanalske mreže za navodnjavanje. Botošu je sve to neophodno.

Od oko 7.000 hektara koliko obuhvata katastarska opština Botoš, istoimenog sela u zrenjaninskoj opštini, komasacijom treba da bude obuhvaćeno oko 6.700 hektara. Ugovor o tome potpisan je aprila ove godine sa konzorcijumom šest firmi, na čelu sa beogradskim „Geoputem“. Vrednost posla je 112,8 miliona dinara, a pare su obezbeđene iz AP Vojvodine i gradskog budžeta. Planirani rok za završetak radova je mart 2015.

- Pošto je odluka suprotna Zakonu o javnim nabavkama, preporučili smo gradskoj vlasti da je proglasi ništavnom. A na nadležnima je da utvrde kako je radila komisija. Ko je izmenio uslove konkursa i kako je u roku od samo tri dana, sa izuzetno obimnom dokumentacijom, realizovana ova javna nabavka - kaže Mašić.

U gradskoj upravi ističu da su sumnjali kako nisu čista posla u javnoj nabavci komasacije Botoš. Istragu su prepustili LAF, i čim su dobili mišljenje boraca protiv korupcije, stopirali su projekat.

- Sve je odradila bivša vlast. Namenili su preko milion evra za komasaciju male opštine Botoš, uz plaćanje geodetima 180 evra po hektaru, iako je vrednost ovog posla obično između 50 i 60 evra... Najgore je što je komasacija bespotrebna. Jer, da katastar radi svoj posao, bio bi suvišan dodatni premer oranica u Botošu - kaže Rade Bujalić, predsednik Skupštine grada, a u Zrenjaninu sada očekuju da se obelodane imena aktera afere i utvrdi odgovornost za zloupotrebu javnih nabavki.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)