Alpi usred Vojvodine

J. Jovanović

27. 10. 2012. u 22:18

Zoran Petrov iz Vršca pre pet godina se vratio iz Norveške i otvorio biodinamičku farmu. Na 25 hektara uzgaja krave, svinje, živinu... i proizvodi organski zdravu hranu

Farma “Janova”, u Velikom Središtu, kod Vršca. Nepregledna ravnica sa jedne strane, a sa druge najviši vrh Vojvodine. Tu, između njih, krave sa obešenim zvoncima oko vrata mirno pasu. Prostranstvom se prolamaju samo zvuci pomenutih zvonaca, cvrkut ptica i vetar koji šiba kroz grane starih jablanova. Alpski prizor, usred Vojvodine. Raj na zemlji, u kom uživaju čak i životinje, jer se slobodno kreću po imanju od 25 hektara i hrane svime što nađu.

Upravo tako je Zoran Petrov, po struci doktor tradicionalne kineske medicine, zamišljao svoj povratnički život u rodnom Vršcu, u koji se pre pet godina vratio iz Norveške. Tu je osnovao biodinamičku farmu, u kojoj proizvodi organsku hranu, pre svega životinjskog porekla.

- Oduvek sam voleo poljoprivredu, ali ranije nisam imao mogućnosti da se time bavim. Sada, kada sam se sa porodicom vratio u Srbiju, bez dvoumljenja sam ušao u ovaj posao, koji osim početnog kapitala, iziskuje samo dobru volju, strpljenje i posvećenost poslu - kaže Zoran.

ZDRAVLjE KAO MOTIV Motiv za pokretanje ove sve popularnije vrste poljoprivrede, Zoranu je bilo njegovo petoro dece, jer je pre svega njima želeo da obezbedi zdravu hranu. Na farmi rade dvojica radnika, od kojih je jedan stalno zaposlen. - Ova farma je zatvoren sistem i to nas razlikuje od konvencionalnih farmi. Sva hrana koja nam je potrebna za funkcionisanje proizvodi se isključivo na našoj farmi, od hrane za ljude i životinje do prihrane za zemlju. Koristimo isključivo svoja semena, ne kupujemo ih, jer se u biodinamičkoj proizvodnji trudimo da koristimo autohtone sorte i rase - objašnjava ovaj Vrščanin.

Na svom imanju Zoran sada ima oko 40 krava, svu vrstu živine, svinje mangulice, nekoliko koza i magarca. Među njima, mnoge vrste su autohtone, poput krava buša i banatskog gološijana, kokoške koja se danas može naći samo u Vojvodini i jednom delu Francuske.

- Birali smo da životinje budu naše stare rase, jer su one otporne na bolesti i naviknute da sunce prži, a zima smrzava - kaže naš sagovornik.

On dodaje da u Norveškoj nije bio u mogućnosti da pokrene ovakav posao, jer najmanja farma tamo ima površinu od 100 hektara. Osim toga, smatra da je Srbija idealno mesto za pokretanje ovakve proizvodnje, jer ima veliki potencijal.

- Ovo je naša nafta. Srbija ima beskrajne mogućnosti za uzgajanje organske hrane. Smatram da bi trebalo da se fokusiramo na to da proizvodimo onoliko hrane, koliko je potrebno za naše stanovništvo, a sve što pretekne da izvezemo. - priča nam Zoran.

U narednom periodu, ovaj farmer planira da poveća broj krava muzara, kako bi Vrščane snabdevao najkvalitetnijim organskim mlekom. S obzirom na to da u tom gradu mlekara više ne postoji, smatra da će to biti unosan posao, pogotovo što je cena mleka koje on proizvodi skuplja od konvencionalnog najviše za deset dinara, a o kvalitetu ne treba raspravljati.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Neshvatam,mozda sam glup

27.10.2012. 23:27

Sta ove krave pasu neku drugu travu od ostalih u Srbiji pa je mleko skuplje za 10 dinara,ma daj bre.

Jesi

28.10.2012. 00:32

@Neshvatam,mozda sam glup - Krave ne dobijaju nikakve antibiotike, hormone itd...ne stoje po ceo dan u stalama i ne jedu nikakav koncentrat i koje kakve "koktele" ne bi li davale desetine litara mleka vise. 'el ti jasno?!

Nenad

28.10.2012. 01:10

@Neshvatam,mozda sam glup - Prodji Vojvodinom i nadji ijednu kravu koja pase? Sve su zatvorene i jedu koncetrat, sunca ne vide. To mleko mi pijemo. Treba ne desed dinara da je skuplje nego 100 za one koji znaju sta je mleko.

Vanzemaljac

28.10.2012. 01:51

@Neshvatam,mozda sam glup -  Prvo se malo obrazuj sta je to zdrava hrana pa onda pisi komentare.

Sekula

28.10.2012. 02:40

@Neshvatam,mozda sam glup - Potpuno si u pravu, ali sto se tice "nika",guglaj malo po internetu pa vidi cime se hrane krave na zapadu, a vjerovatno i na mnogim farmama u srbiji.

Aleksa

28.10.2012. 02:40

@Neshvatam,mozda sam glup - @Neshvatam,mozda sam glup Od nika je na snazi ijedno i drugo.Krave ne pasu neku drugu travu, ali ne dobijaju antibiotike i hormone kao na mnogim farmama.

Zvonko Grgurevic

28.10.2012. 06:35

@Neshvatam,mozda sam glup - a sta bi ti sad ? Neka i komsiji crkne krava...Sto ne pustis ti tvoje krave da pasu istu srpsku travu pa bi mozda imao i ti sta da pomuzes .

Boba

28.10.2012. 07:02

@Neshvatam,mozda sam glup - Kako covek gaji organsku hranu to znaci da ne hrani krave kocetratima, ne dodaje hormone rasta i antibiotike sto je redovna praksa na zapadu a polako postaje i u Srbiji, drugim recima ne truje te, a to vredi znatno vise od 10 dinara ako imas dve vijuge da to shvatis.

LJudozder

28.10.2012. 08:19

@Neshvatam,mozda sam glup - Sigurno ne shvatas ali ako neznas ne znaci da si glup. U svetu su i te kako poznate stvari koje vrede, kao na prime zdrava bilolska hrana, tako da i nas gore u tekstu pomenuti Zoran je uskladio znanje i iskustvo koje je na srecu primenio u nasoj zemlji. To je fantastican primer gde lezi nase bogatstvo. Sve cestitke nasem preduzetniku, ovo sto on sada radi jeste ustvari korak u buducnost. Pozdrav

гром

28.10.2012. 01:01

Ја Ти желим срећу и успех у овом послу! Жив био!

Krle

28.10.2012. 01:31

Ne razumem zasto to ne urade i drugi mladi ljudi. Sunarodnici mogu ovom coveku biti visestruko zahvalni. Jer doprinosi drustvu, jer cuva stare sorte i jer bi mogao biti primer mnogima koji zele da napuste ovu drzavu i odu raditi negde van najgore poslove za ne prevelike novce. Ovaj covek, ne samo da ce da zaradi. Jos vaznije je da ce ziveti zdravo, biti svoj na svome i sam svoj gazda.

mi

28.10.2012. 12:41

@Krle - Ovde ima puno da se radi , e zato nasi sunarodnici ni ne pomisljaju na tako nesto , nasi farmeri vise vole Kvantas , odes kupis jevtino dodjes na pijac prodas skuplje i razliku u dzep.....svima se isplati poljoprivreda samo nasim seljacima ne...!

Prof. dr Miladin M. Ševarlić

28.10.2012. 04:42

Bravo Zorane! Veoma je važno da na Tvoju farmu primiš i obučiš nekoliko volontera zainteresovanih da Biodinamičku poljoprivredu prenesu na svoja gazdinstva i u druga područja Srbije. Takođe, bilo bi dobro da efekte biodinamičke proizvodnje na Tvojoj farmi prati neko od savetodavaca koji pokrivaju područje Vršca. Čitaocu koji osporava razliku u kvalitetu mleka na Zoranovoj farmi, poručujem da pita stručnjake koliko procenata krava se u Srbiji pušta na ispašu?

Miodrag

28.10.2012. 07:26

"Neshvatam,mozda sam glup" ...Ne shvatas,ali to ne znaci da si glup.Radi se o tome da je velika razlika u tome da li te krave jedu prirodnu hranu ili industrijsku i u tome da li su vezane,ili slobodne.Industrijska proizvodnja daje vece kolicine i uz to i jeftiniji proizvod.Ta hrana je bogatija proteinima i daje vise mleka,koje je zato i jeftinije.Takodje,krave ako su vezane,veci deo hrane koju pojedu koriste za proizvodnju mleka,a kad se krecu ,deo ide i na to...

igor

28.10.2012. 09:37

za ekoloski proizvod ( kao sto kaze da u norveskoj treba farma bude najmanje 100 hektara) na tih 100 h nesme da se prskaju nikakvi pesticidi, tako ni od komsije nesme da ima dodira sa istim! zato se zahteva velika povrsina, da bi se krave ili druga stoka zastitila od nezdravih nepozeljnosti! zimi se daje hrana samo ekoloska koja nije prskana!tako i sitnoj zivini eko hrana koja njega kosta skuplje... onda dobija hvalitet npr.mleka koje je ustvari skuplje...

stevo nikolic

30.10.2012. 12:24

Na zapadu je sve "Prevari pa prodaj" Nahvali se dobro(reklamiraj)tako i jedan ljekar hoce da bude kravar i prvi da prevari i proda mlijeko je isto ali cijena je drugacija pa ko kupi sam pao i sam se ubio...Pitanje: Zasto se Kokosija Jaja najbolje prodaju ? Zato Sto kokos kad snese Jaje ona kokodace a i pomaze i pijetao i svi znaju da je Koka snijela Jaje dok istovremeno Patke, Guske Curke itd.. sute i nitko ni nezna da su snijele Jaje i zato se njihova Jaja ne prodaju tako dobro .Ovaj vara Prvi.

Zlatan

13.03.2013. 22:01

Gledao sam emisiju na rtv1 Povratak na selo,u kojoj je bio upravo gospodin Zoran.Zaista svaka cast i apsolutna podrska,naravno i veliki zal sto i sam ne mogu da se bavim tako necim ali dace Bog verujem. Bog blagoslovio Zorane.