BAČKI PETROVAC - Kada je firma „Agro - Grnja“ u Bačkom Petrovcu preuzela dugove propale fabrike metli, svojevremeno najveće u Evropi, i tako postala vlasnik 20 hala, od kojih je većina bila u lošem stanju, mnogi ovdašnji biznismeni su smatrali da bi taj potez jednu zdravu firmu mogao da odvede na doboš. Danas, samo nekoliko godina kasnije, svi će reći da je to bio najbolji poslovni potez koji je napravljen u ovom gradu nadomak Novog Sada.

Aleksandar Ostojić, menadžer, smatra da je do sada iskorišćen samo manji deo potencijala ovog modernog biznis-koncepta, ali da će do kraja iduće godine vizija vlasnika dati puni efekat.

Agro - Grnja“ je ovde, na svega 200 metara od železničke stanice i isto toliko od kanala DTD, formirao moderan biznis-park, prvi privatni u Srbiji, sa 14.400 kvadratnih metara pokrivenog prostora i još oko 15 hektara placeva za grinfild investicije. U to je gazda uložio znatna sredstva: osim što je vratio dugove, obnovio je kompletnu infrastrukturu i počeo da renovira objekat. U hale propale metlare stiglo je dosad osam investitora, kao što su „Teleoptik“, „Iral“, „Inok“ i drugi, koji su zaposlili oko 150, a idućeg meseca dolazi italijanska kompanija „Vojmedikal“, koja će zaposliti još 150 radnika. Petrovčani računaju da će u dogledno vreme, za godinu-dve, ovde biti zaposleno bezmalo 1.000 radnika.

PREDLAŽU I HOLANĐANI OVOG leta gost biznis-parka bila je po pozivu grupa studenata fakulteta primenjenih nauka iz Amsterdama i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i četiri profesora. - Oni su proučavali ovaj naš koncept i prihvatili su zadatak da daju predloge za njegov razvoj. Nama znanje i ideje nikad nisu suvišne i zato će susreti tih fakulteta u našoj firmi postati tradicija - podvlači Ostojić.

Prednost ovog savremenog biznis-parka je što investitor može da krene sa radom čim napravi ugovor o zakupu, za razliku od opštinskih industrijskih zona, gde je papirologija i dalje obimna.

- Firme u našem biznis parku imaju i mnogo drugih pogodnosti i ušteda. U zakup je uračunata naša služba obezbeđenja, usluge viljuškara, čišćenje, i tako redom, ravno 23 usluge - predočava Ostojić, direktor biznis parka.

On dodaje da je za ulagače ovo mesto najbolji izbor dok ne isprobaju kako će im ići biznis, a posle toga donose dugoročne odluke, neki ostaju, a drugi se odlučuju da grade svoje hale. Rastislav Brtka, koji ima metalsku firmu, objašnjava zašto je izabrao da startuje kao „podstanar“ u biznis-parku.

- Pa zato što je sve jednostavno. Dogovorite se kako ćete plaćati vodu, struju, gas i potpišete ugovor i onda radite. Nisam hteo da kucam na hiljadu vrata i da čekam na saglasnosti i dozvole da bi mi dopustili da radim - ističe Brtka.

Opština Bački Petrovac ima samo 8.000 stanovnika, a broj nezaposlenih, prvi put za poslednje dve decenije, ove godine se smanjio. Osim akva-parka, koji je za kratko vreme postao vrlo poznat, tome je najviše doprineo upravo ovaj biznis-park.