Nemci ulažu u Bačku Topolu

J. LEMAJIĆ

petak, 28. 09. 2012. u 22:34

Немци улажу у Бачку Тополу
Kompanija „S-teh enerdži“ iz Vinhoringa planira izgradnju solarnih parkova
BAČKA TOPOLA - Čuvena nemačka kompanija „S-teh enerdži“ iz Vinhoringa, jedan od evropskih lidera u proizvodnji solarnih panela, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, planira izgradnju solarnih parkova širom Vojvodine, a prvi od njih trebalo bi da bude izgrađen u Bačkoj Topoli.

Kao najpogodnija lokacija za izgradnju pilot projekta, a potom i solarne elektrane i pogona za proizvodnju solarnih kolektora izabrana je parcela nekadašnjeg preduzeća „Inomag“, koje je već godinama u stečaju. Parcela sada ima devet suvlasnika, od kojih je osam dalo pristanak, a čeka se još samo dozvola Agencije za privatizaciju, u čijoj nadležnosti je deveti suvlasnik, preduzeće „Inomag holding“ u stečaju.

- Reč je o veoma značajnoj investiciji za celu opštinu, te smo sa naše strane počeli da pribavljamo sve neophodne dozvole i uputili smo dopis Agenciji za privatizaciju sa molbom da da saglasnost - objašnjava Aleksa Kumić, član OV Bačke Topole. - Nemački investitor bi odmah zaposlio 20 ljudi i odveo ih na stručno usavršavanje u Nemačku, a kasnije bi bilo otvoreno bar još 150 radnih mesta.

U veoma značajnu investiciju nemačka kompanija bi uložila nekoliko miliona evra. Proizvedeni solarni paneli bili bi namenjeni kako domaćem tržištu, tako i izvozu.


UŠTEDA

KORIŠĆENJE obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost su među uslovima za ulazak naše zemlje u EU. Zato su mnoge ustanove u Vojvodini postavile solarne kolektore. Među prvima to je uradio Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici. Zahvaljujući kolektorima, kojih je 160, ustanova je lane uštedela četiri miliona dinara, jer je potrošnja struje smanjena za trećinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)