Vranje: Služen parastos četnicima

Tanjug

03. 09. 2012. u 20:28

Врање: Служен парастос четницима
U ponedeljak je u Crkvi Svete Petke na Šapranačkom groblju, služen parastos pripadnicima Srpskog četničkog pokreta

VRANjE – U ponedeljak je, sedmu godinu za redom, u Crkvi Svete Petke na Šapranačkom groblju, služen parastos pripadnicima Srpskog četničkog pokreta.

"Mi nismo pripadnici ni političkih partija niti udruženja građana. Mi smo poštovaoci dela naših slavnih predaka, na koje smo jako ponosni i za pomen duša njihovih došli smo ovde da im zapalimo sveće", kazao je Siniša Antonijević, policijski inspektor iz Vranja, inače istraživač gerilskih pokreta.

On je podsetio da je vranjski odbor Srpskog četničkog pokreta počeo da funkcioniše 1903. godine, kada su se u noći između 1. i 2. septembra, u zgradi tadašnje osnovne škole, okupilo 30 najuglednijih Vrnjanaca i da im nikada nije bila bitna politička pripadnost, već samo patriotižam.

Parastosu su prisustvovali gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Vranja Zoran Antić i Bojana Veličkov, brigadni general Milosav Simović, komandant 4. brigade Kopnene vojske Srbije, Slađan Velinović, načelnik Policijske uprave u Vranju, predstavnici politickih partija i građani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Pikljon

03.09.2012. 20:52

Zasto meni kao redovnom citaocu postavljate posebne uslove da bih poslao komentar.Zasto vam je to potrebno?Cije ste vi novine ustvari?Sta hocete da cujete sa lansiranjem ovakvih clanaka?Skojim pravom objavljujute samo ono sto vi hocete,pa ovakva cenzura nije bila jos dok ste pisali za Aliju!!!!!!!!!!!!

Branko

03.09.2012. 22:45

O četničkom pokretu u Srbiji od kraja 19.veka pa sve do kraja 50-tih godina 20.veka neka piše, kaže uči nas istorija. To važi i za četnički pokret van Srbije - u Makedoniji, Crnoj Gori,BiH, Hrvatskoj... Parastos je verski obred Srpske pravoslavne crkve i tako treba gledati i na taj čin u Vranju. To što su bili prisutni predstavnici lokalne vlasti i Vojske je njihov lični čin, da li su trebali biti neka im kažu njihovi "nadređeni".