Bor: Sanacija jalovišta od oktobra

Lj. T.

01. 09. 2012. u 07:41

Svetska banka kreditira projekat sanacije posledica stogodišnjeg rudarenja. Ekonomsku isplativost prerade utvrđuje Institut za rudarstvo i metalurgiju

BOR - Prvi radovi na izgradnji kolektora otpadnih rudničkih voda, ispod jalovišta rudnika bakra Veliki Krivelj, u sastavu RTB „Bor“, te na sanaciji jalovišta i deponija za odlaganja rudničkog otpada, startuju početkom oktobra. Po rečima Borivoja Stojadinovića, rukovodioca Ugrožene ekološke zone Bor i savetnika direktora ovdašnjeg Instituta za rudarstvo i metalurgiju, za sanaciju posledica stogodišnjeg rudarenja u Boru - iz kredita Svetske banke - izdvojena su 32 miliona dolara, ali će ta brojka, najverovatnije, biti uvećana za još oko tri miliona.

- U toku je izbor izvođača radova i očekuje se da novi krak kolektora, dužine oko 2,4 kilometra, izgradi jedna renomirana firma, koja je i do sada realizovala veći broj projekta koje je kreditirala Svetska banka. Za ovaj posao predviđeno je 12 miliona dolara, dok je ostatak novca određen za sanaciju borskih jalovišta, koja se prostiru na 627 hektara - kaže Stojadinović.

Planirano je da kompletni radovi budu gotovi u naredne dve i po godine, a projektom je predviđena remedijacija i rekultivacija borskog i kriveljskog flotacijskog jalovišta (Polje 2 i Brana 3), te deponija kopovske jalovine, pa je taj prostor već izuzet iz eksploatacionih polja borskog Basena.

- Po dosadašnjim istraživanjima, staro borsko flotacijsko jalovište sadrži značajne količine bakra, a ima i zlata i srebra. Proverava se ekonomska isplativost prerade tog jalovišta koje, po proceni Instituta za rudarstvo i metalurgiju, zahteva još oko 40 bušotina, kako bi se došlo do reprezentativnih uzoraka. Ukoliko rezultati potvrde očekivanja, pristupilo bi se eksploataciji korisnih komponenti, uz upotrebu takozvane „zelene“ tehnologije - precizira Stojadinović, najavljujući da će, po završetku sanacije degradiranih površina, tokom narednih pet godina, Institut nastaviti da održava obnovljeni prostor.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zoran

03.09.2012. 12:52

OPREZNO kome dajete posao,najbolji primer je prcistac u Subotici,najnovije jeda je stopiran projekat precistaca u Vrbasu??????