SMEDEREVO - Bivši radnici Poljoprivrednog kombinata „Godomin“ u stečaju, već dve godine protestima pokušavaju da nateraju nadležne da im plate dugovanja za zaostale zarade, a sada prete tužbama, ako uskoro ne dobiju zarađeno.

Sedam godina od pokretanja stečaja, radnici „Godomina“ traže da im se isplate dvogodišnje zarade i poveže radni staž. Takođe, traže i odgovorne za propadanje imovine jednog od najvećih poljoprivrednih kombinata u nekadašnjoj Jugoslaviji.

- „Godomin“ je imao 5.200 hektara obradive zemlje, dva velika vinska podruma, ogromnu hladnjaču, silose... Isterali su nas na ulicu i sedam godina ne možemo da naplatimo svoje. Ukoliko se zakon ne ispoštuje, tužićemo - kaže Čedomir Dželetović predsednik Inicijativnog odbora bivših radnika i 22 godine radnik kombinata.

ŽRTVE TRANZICIJE DOK čekaju odgovore, radnici planiraju osnivanje udruženja „Žrtve tranzicije“ koje će zahtevati donošenje zakona kojim bi se obeštetili svi izigrani radnici u Srbiji. - Tražili smo od lokalne samouprave pomoć da pokrenemo krivični postupak protiv odgovornih, Agencije za privatizaciju i stečajnog upravnika za štetu koja je naneta objektima, a koja je prema našim saznanjima oko pola miliona evra - tvrdi bivši radnik Vitomir Milojević.

Dželetović tvrdi da se svakom radniku duguje od 1.500 do 2.000 evra sa kamatom. Spisak zahteva poslat je stečajnom upravniku, lokalnoj samoupravi, Agenciji za privatizaciju, Ministarstvu poljoprivrede i zaštitniku građana.

Kolika su dugovanja poveriocima i radnicima, teško je reći. Stečajni upravnik „Godomina“ Saša Aleksić, kaže da nije ovlašćen da daje izjave za novine. „Novosti“ saznaju da je za isplatu poverilaca ostalo oko 10 odsto vrednosti kombinata, što je oko 80 miliona dinara. Očekuje se prodaja dela imovine kombinata u septembru, pa bi radnici novcu mogli da se nadaju do isteka godine.

Stečaj „Godomina“ pokrenut je 2005. godine zbog dvogodišnje blokade računa i duga od oko 10 miliona evra. Nekoliko meseci kasnije, proglašen je bankrot. Na prodaju je ponuđen kapital od 628 miliona dinara. Značajan deo imovine je prodat, a kupce još čekaju, osim zemljišta, vinarski podrum u centru grada sa upravnom zgradom od 2.000 kvadrata i upravna zgrada kombinata čija je početna prodajna cena 4,5 miliona dinara.

Bilo je i predloga da se posle isplate preostalih zarada bivši radnici organizuju u zadrugu, kako bi udruživanjem novca kupili iz stečajne mase parcele na kojima bi organizovali proizvodnju.