U SELU Milanovo nadomak Vranja porodica Stojilković bavi se proizvodnjom organske hrane. Zemljoradnji su se okrenuli i najmlađi članovi porodice, jer, kako kažu, nisu imali mnogo izbora.

- Moj deda se bavio zemljoradnjom, zatim otac, a pre šest godina i ja sam se upustio u nešto što nisam baš najbolje poznavao, ali ispostavilo se da od zemljoradnje može lepo da se živi - kaže Sava Stojilković, po obrazovanju turistički tehničar.

Motike se latila i njegova supruga Dragana, koja je završila učiteljski fakultet, ali, kako nema posla u struci, odlučila je da pomogne i da od dedovine njenog muža naprave gazdinstvo koje će proizvoditi organsko povrće. Porodica Stojilković je pionir u ovom poduhvatu na jugu Srbije. Nadaju se da će uspeti da svoje proizvode plasiraju ne samo u ovom kraju zemlje, već i šire.

- Ljudi kod nas nemaju previše razvijenu svest o kvalitetu organskog uzgajanja žitarica, voća i povrća. Mi naše proizvode prodajemo po istoj ceni kao i svi ostali, ali se nadamo da će se stvari promeniti, a u međuvremenu puno učimo i veći deo zarade ulažemo u osavremenjivanje proizvodnje - priča Sava Stojilković.

SVAKOG DANA, U SVAKOM POGLEDU... - NEPRESTANO čitamo stručnu literaturu i usavršavamo znanja. Iskustvo koje imaju otac i majka okrepljujemo novim saznanjima i eto formule za uspeh - pričaju Sava i Dragana sa osmehom, dok ponosno pokazuju odličan ovogodišnji rod.

U početku su Stojilkovići proizvodili za svoje potrebe, a onda su krenuli i da prodaju, a njihovo imanje je postalo prototip u ovom kraju za proizvodnju zdrave hrane.

Poljoprivredno gazdinstvo Stojilkovića nalazi se u dolini Pčinje u predelu netaknute prirode gde sve kao da je predodređeno za proizvodnju zdrave hrane.

- Čak i zalivanje vršimo bunarskom vodom sistemom za navodnjavanje kap po kap, gde dodajem prirodne elemente za prehranu bilja i tako smanjujemo potrebu za prskanjem. Između leja stavljamo slamu, jer skuplja vlagu i na taj način sprečavamo bolesti i izbegavamo hemijske proizvode - sa ponosom ističu naši domaćini. - Skoro smo u saradnji sa institutom za poljoprivredu postavili posebne zamke za hvatanje insekata i na taj način sprečavamo bolesti biljaka, ali i pomažemo u izradi statistike važne za poljoprivredu ovog kraj.

Na ovom gazdinstvu se gaji pšenica, kukuruz, povrtarske biljke, postoji i vinograd, a ove godine su ponosni na dobar rod dinja i lubenica. Od skora su počeli da se bave i pčelarstvom.

- Dnevno provodimo po osam sati na imanju i ništa nam nije teško. Uostalom, zemljoradnja može da se isplati ako se puno radi, bolje je biti mali gazda nego veliki sluga, ja se time vodim i siguran sam da je ovo posao kojim će se i moja deca baviti - završava Sava.