Soja, suncokret i repa u kritičnom stanju

S. KOSTIĆ

15. 07. 2012. u 20:32

Соја, сунцокрет и репа у критичном стању
Junske i julske vreline definitivno su već odnele više od trećine prinosa kukuruza, repe i suncokreta, a soje za čak polovinu. Rod desetkovan, nećemo imati hrane ni za sebe, kažu paori

SREMSKA MITROVICA - Sremce ove jeseni očekuje sirotinjska berba kukuruza na 128.775 hektara, soje na 24.318, suncokreta na 5.950 i šećerne repe na 14.844 hektara. Junske i julske vreline definitivno su već odnele više od trećine prinosa kukuruza, repe i suncokreta, a soje za čak polovinu.

Ni kiše više ne mogu da pomognu, jer se usevi definitivno suše. Proizvođači soje kažu da neće moći da pokriju ni troškove kombajniranja, zbog lošeg prinosa koji se očekuje.

- Vegetacija je gotovo završena. Kukuruz je sav sparušen, ni obilne kiše više ne mogu da poprave prinos. Soja je definitivno stradala, slično je sa suncokretom i šećernom repom. Vađenje repe će, ako još desetak dana ne bude kiše, početi u drugoj polovini avgusta. Stradali su i usevi na parcelama, na kojima je primenjena kompletna agrotehnika - ističe Vladimir Vlaović, referent za poljoprivredu u Sremskoj privrednoj komori.

NA NJIVAMA - NI ROSE U SREMU je od 1. juna do ponedeljka palo oko 27 litara kiše po kvadratnom metru, a ranijih godina znalo je da padne i do 90 litara po kvadratu. - Prave kiše nismo ni imali, ako je i pala, to su bili lokalni pljuskovi. Noćima na njivama nema ni rose - objašnjava Milan Borovčanin iz Hidrometeorološke stanice u Laćarku, kod Sremske Mitrovice.

U Sremu je prosečan prinos kukuruza u „normalnim“ godinama bio veći od osam tona po hektaru. Procena da će prinos ove jeseni biti manji za trideset odsto, važi još koji dan, a ako ne padne kiša sledi - katastrofa.

- Ako kiša ne dođe za deset dana, gotovo da u kukuruzištima neće imati šta da se obere. Soju sam već otpisao, taman kad je trebalo da se formiraju mahune, udarila je suša i zaustavila razvoj plodova.

Setvu sam obavio uz punu agrotehniku, dao samo dovoljno đubriva, međutim, visoke temperature i suša uništiše sve.

Ali, ako nema kukuruza, prestaću i sa tovom svinja, a do sada sam tovio po 100 komada godišnje. Kako stvari stoje, nećemo imati hrane ni za svoje vlastite potrebe, a kamoli za nekakvu prodaju - nezadovoljan je Jovica Pavlović iz Vognja.

ŠID

ŽETVA pšenice u šidskoj opštini je završena i požnjeveno je svih 5.324 hektara. U silose je smešteno oko 28.000 tona hlebnog zrna, a prosečan prinos se kretao od 5,9 tona po hektaru. Vl. Đ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije