ARILjE - Bude li izgrađena akumulacija Svračkovo, sa lica zemlje nestaće jedina reka u državi koja je čitavim tokom čista i nezagađena, a umesto prirodnog blaga neprocenjive vrednosti, nadomak Arilja „nići će“ betonska brana visoka 68 metara, te elektrana i veštačko jezero dugačko devet kilometara. Veliki broj žitelja varoši nastale oko znamenite Crkve Svetog Ahilija ne miri se sa ovakvim epilogom, pa se pripremaju za javne proteste - tvrdeći da postoje jeftinija i racionalnija rešenja za vodosnabdevanje žednih opština zapadne Srbije.

- Umreženjem vodosistema „Vrutci“ kod Užica, gde postoji višak vode od oko 200 litara u sekundi, sa postojećim vodosistemom „Rzav“, problem vodosnadbevanja bio bi trajno rešen, a takva investicija bila bi desetostruko jeftinija, jer je potrebno premostiti svega nekoliko kilometara - kaže Zoran Raković iz Ekološkog udruženja „Rzav - Bog čuva Rzav“. - Takođe, velike kapacitete podzemnih voda pojedini stručnjaci proglasili su irelevantnim, kako bi olakšali posao graditeljima brane i građane Arilja doveli pred „svršen čin“. Ali nećemo se pomiriti sa ovako drastičnim uništenjem jedinstvene reke.

OTROVI BRANE, tvrde Ariljci, brzo postaju deponije toksičnog mulja, zagađenog teškim metalima, pa će njihov grad za 50 godina imati čak sedam miliona kubnih metara ovog „materijala“. Doći će i do promene mikroklime, voda nizvodno od brane postaće daleko hladnija - što će biti kraj za plaže na Rzavu - a oko jezera, u malinarskom kraju, biće zabranjena upotreba pesticida i herbicida...

Inače, Svetska komisija za brane propisala je pravilo da „nijedna brana ne sme biti sagrađena bez dogovora sa lokalnim stanovništvom, bez uvažavanja njihovih zahteva i bez poštovanje njihove volje“...

- U našem slučaju to nije uzeto u obzir, već je projekat proglašen „nacionalnim interesom“, bez ikakvih prethodnih analiza ekonomske opravdanosti i obima destrukcije prirode - dodaje Nataša Milivojević iz istog udruženja. - Obraćali smo se načelniku Odeljenja za procenu uticaja na životnu sredinu, slali zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, tražili kopiju Studije uticaja na životnu sredinu, ali smo svaki put odbijani.

Zato, ekološko udruženje „Rzav - Bog čuva Rzav“ - u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Užica - u okviru priprema za javni protest protiv izgradnje akumulacije „Svračkovo“, 30. maja od 12 sati, u ariljskom Sokolskom domu, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi...

- Ovim gestom nameravamo da pomognemo onima kojima je krv neophodna, ali i da naš Rzav sačuvamo od nestanka - ističe Nataša Milivojević.

UŠTEDA VREMENA

NIJE sporno da je žiteljima Čačka, Gornjeg Milanovca, Požege, Lučana i Arilja voda preko potrebna. Međutim, Ariljci traže da se - pre potpunog uništenja Rzava - razmotre znatno jeftinije varijante vodosnabdevanja. Uz višestruko nižu cenu, tvrde, spajanje sa vodosistemom „Vrutci“ omogućilo bi da voda u žednim opštinama poteče mnogo pre nego što bi se to dogodilo u slučaju višedecenijske izgradnje brane.